Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány

Navigációs menü

Navigációs menü átugrása

Ön itt van: Főoldal > Adó 1%

Odaadnánk értük minden kincsünket. Támogatása a súlyos, életveszélyes állapotú gyermekek korszerű mentőellátását segíti.

Adó 1%

Az Ön adó 1%-a fontos nekünk! Akkor is, ha Ön szerint az csak pár forint. Ilyen pár forintból több millió forint gyűlik össze minden évben.

Kérjük ezért, hogy töltse le az "EGYSZA" elnevezésű rendelkező nyilatkozatot, amelyet előre kitöltve adószámunkkal alább megtalál, vagy saját adatlapján tüntesse fel a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány adószámát.

Adó 1% rendelkező nyilatkozat letöltése PDF formátumú dokumentumként

Adószámunk:
18162785-2-42

Köszönjük, hogy adója 1%-ával is segíti a magyar gyermekmentés ügyét!

Amennyiben Ön kíváncsi, hogy az adományok felhasználása miként történt meg, töltse le az éves gazdasági beszámolóinkat!

A Gyermekrohamkocsi és a gyermek-mentőorvosi kocsik működéséhez szükséges anyagi hátteret az adó 1%-ból és adományokból teremtjük elő. A befolyt adományokat teljes egészében a gyermekmentők működtetésére fordítjuk. Ebből fedezzük a műszerek vásárlását, karbantartását, egyszer használatos, speciális eszközök pótlását, a személyzet munkaruháját, továbbképzéseket, oktatási eszközök vásárlását és más működési költségeket. A gyermekmentőkön dolgozó orvosok, ápolók és gépkocsivezetők fizetését az Országos Mentőszolgálat fedezi. Az idei évben szükségessé vált a debreceni gyermek-mentőorvosi kocsi cseréje, továbbá fontos célkitűzésünk a Gyermekmentési és Oktatási Centrum létrehozására.

Tanácsok, hogy valóban ne ússzon el az 1 százalék!

Alapítványunk egyik küldetése, hogy segítsük a felelősségteljes döntések meghozatalát az adó 1 százalékának odaítélésével kapcsolatban.

 • Saját tapasztalat alapján döntsön.
 • Ha nincs személyes tapasztalata olyan szervezetet válasszon, akik a nap 24 órájában látható, kézzel fogható, valós tevékenységet végeznek.
 • Fordítson figyelmet a szervezetek átláthatóságára. Ha az adott szervezet gazdálkodásáról nem talál információkat, érdemes tovább tájékozódni.
 • Tájékozódjon- keressen rá a civil szervezet nevére az interneten.
 • Nézze meg kik állnak az alapítvány mögött (vezetőség, dolgozók).
 • Pontosság! Mivel rengeteg hasonló nevű alapítvány létezik, fontos a szervezet pontos neve, adószáma.
 • Tartsa a határidőket, az adó 1% felajánlásának legutolsó határideje 2018. május 22.
 • A rendelkező nyilatkozat hiányos vagy hibás kitöltése miatt az adó 1 % felajánlások jelentős hányadát nem fogadja el az adóhatóság. Fontos, hogy az útmutatásnak megfelelően töltse ki a rendelkező nyilatkozatot, figyeljen a címzésre.

Kérjük, tekintse meg Alapítványunk Gazdasági Beszámolóit, és tájékozódjon tovább a www.szja1.hu oldalon. Innen letöltheti az "EGYSZA" elnevezésű rendelkező nyilatkozatot.

Hogyan rendelkezhet az adó 1%-ról?

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2018. május 22-ig az szja-bevallási formától függetlenül is megteheti.

Magánszemélyként az idén is dönthet úgy, hogy a megfizetett adójának 1%-át felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező egyháznak.

Az 1+1 %-os felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a 2017-es személyi jövedelemadó-bevallását hogyan nyújtja be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet.

A rendelkezést 2018. május 22-éig benyújthatja:

 • a személyi jövedelemadó-bevallás részeként (elektronikus úton, vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen),
 • az e-szja felületen az online kitöltő program segítségével (elektronikus úton, vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen)
 • a 17EGYSZA jelű nyomtatványon (elektronikus úton, vagy postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen eljárva, lezárt borítékban). A nyomtatvány a NAV honlapjáról is letölthető,
 • a 17EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként (postai úton, vagy a személyesen a NAV ügyfélszolgálatain).

2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatója továbbra is összegyűjtheti az Ön 1+1 %-os nyilatkozatát. Amennyiben munkáltatója útján rendelkezik adója 1+1 %-áról, akkor azt részére legkésőbb 2018. május 10-éig lezárt borítékban leadva teheti meg. (Fontos, hogy a lezárt borítékon a leragasztás helyén, továbbá a kísérőjegyzéken rajta legyen az aláírása!)

Fontos, hogy a 2018. május 22-ei határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

Az 1+1%-ról rendelkező nyilatkozatán jelezheti azon döntését is, hogy nevét és elérhetőségét (postai, illetve elektronikus levelezési címét) az Ön által kedvezményezettként feltüntetett civil szervezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Copyright © 1998-2016 Szent Márton Gyermekmentőszolgálat Közhasznú Alapítvány. Minden jog fenntartva.