Szent Márton Gyermekmentőszolgálat Közhasznú Alapítvány

Navigációs menü

Navigációs menü átugrása

Ön itt van: Főoldal > Bevetések

Bevetések

A budapesti Gyermekrohamkocsink és a két vidéki gyermek-mentőorvosi kocsink évente közel 3000 esetet lát el. Léteznek sikeres bevetések, de sajnálatos esetek is. A teljesség igénye nélkül megosztunk néhány sikertörténetet, pozitív emléket, amelyekből mi gyermekmentősök is erőt meríthetünk.

Kisbaba a gyermekrohamkocsi belsejében

Életmentés a karácsonyfa alatt

2011. december 24.

A budapesti gyermekrohamkocsit 2011. december 24-én nem mindennapi esethez riasztották. Egy két hónapos pici baba légzése és keringése állt le a karácsonyi ünneplés alatt. A gyermekmentős csapat hamar a helyszínre érve megkezdte az újraélesztést. 30 perc kitartó munka után visszahozták a csecsemőt az életbe, majd sikeresen, stabil életfunkciókkal kórházba szállították. 2 hét múlva a csecsemő súlyos károsodás nélkül térhetett haza.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Gyermekrohamkocsija megérkezett a helyszínre. Dr. Péter Ádám megvizsgálja az egyik csecsemőt. Útrakészen, már biztonságban az inkubátorban. A héthetes Nóra állapota nem súlyos, ő csak egy kis oxigént kapott maszkon keresztül, akárcsak testvére Ákos.

Hármas ikrekhez riasztották a Gyermekrohamkocsit

2010. december 19.

Karácsony előtt pár nappal a Gyermekrohamkocsit egy héthetes csecsemőhöz riasztották. A tahitótfalui orvosi ügyeletre érkezvén azonban meglepetés fogadta gyermekmentős csapatunkat. A helyszínen ugyanis kiderült, hogy nem egy, hanem három, héthetes csöppség szorult segítségre.

A tahitótfalui hármasikreket légzési nehézséggel vitték szüleik az orvosi ügyeletre. Mivel az egyik kislány, Lilla állapota percről percre rosszabbodott, ezért riasztották a Mentőket és velük párhuzamosan a Gyermekrohamkocsit. Szolgálatban lévő gyermekmentőseink, Dr. Péter Ádám, Berta Ferenc és Lebovics Gábor, a kiérkezést követően villámgyorsan ellátták Lillát, aki már lélegeztetésre szorult, majd testvéreit is megvizsgálták. Nóra és Ákos állapota szerencsére nem volt annyira súlyos, ők oxigénmaszk segítségével oxigént kaptak csak. Lillát a szakszerű ellátás után testvérével, Nórival együtt koraszülött mentőautó szállította a budapesti I. számú Gyermekklinikára. Ákost további vizsgálatra, szintén inkubátorban egy másik koraszülött mentőautóval a Szent János kórházba szállították, Dr. Péter Ádám felügyelete mellett. Velük tartott a Gyermekrohamkocsi is, hogy szükség esetén azonnal biztosíthasson a csecsemő számára egy gyermekintenzív osztály szintjének megfelelő ellátást. A csöppségeknek szerencsére a szakszerű ellátásnak és az azt követő kezelésnek köszönhetően mára kutya bajuk.

A Gyermekrohamkocsiban ellátják az egyik füstmérgezés-gyanús kisfiút, az oxigén mellett a plüss mackó tűnt a leghatásosabb  "gyógymódnak " Már biztonságban, úton a kórház felé.

Fotók: Juhász András

Szerencsés szerencsétlenség

2010. június 22.

Budapest III. kerületében a Viziorgona utcában egy 10 emeletes panelház 4. emeletén tűz ütött ki június 22-én.

Az egyik negyedik emeleti, kétszobás lakás nagyobbik helyisége égett, a felszálló füst pedig a felsőbb szinteket telítette. A tűzoltók összesen 30 embert mentettek ki, senki sem sérült meg súlyosan. Öt sérültet szállítottak kórházba füstmérgezés gyanújával, akik közül négy kisgyermek volt. Fontos szerep jutott a Gyermekrohamkocsinak is, ami végül két kisgyermeket szállított a Heim Pál Gyermekkórházba.

Szerencsétlenül járt mentőegység. Akcióban a debreceni gyermek-mentőorvosi kocsi.

Kapcsolódó cikk

Tömeges baleset felszámolásában vett részt a debreceni gyermek-mentőorvosi kocsi

2010. február 4.

Tizenhárom nappal hivatalos átadása után, súlyos, tömeges baleset felszámolásában vett részt a debreceni gyermek-mentőorvosi kocsi.

Ma kora reggel a 35-ös főúton, Debrecentől mintegy 30 kilométernyire gyermekeket szállító busz és személygépkocsi ütközött össze. A balesethez kiérkezett és a sérültek ellátását megkezdő mentőegységekbe újabb busz rohant bele. A második ütközésnél két mentős is súlyos sérülést szenvedett. Ekkor hívták segítségül a gyermek-mentőorvosi kocsit. A riasztás a munkaidő hivatalos megkezdése előtt történt, de szerencsére a kollégák már készen álltak, hogy azonnal a baleset helyszínére siessenek.

Szerencsére csak egy gyermek sérültet kellett ellátnunk.

Az egész Észak-Alföldi Régió számára megnyugtató, hogy most már itt is rendelkezésre áll a legmodernebb eszközökkel felszerelt gyermek-mentőorvosi kocsi, amely a sérültek segítségére siető gyermekorvost mostoha útviszonyok között is a baleset helyszínére juttatja. Ismét bebizonyosodott, hogy jó döntés volt terepjáró vázra szerelni a mentőorvosi kocsit. A csúszós, havas úton gyorsan és biztonságosan tudtak eljutni a baleset helyszínére.

Ezúton kívánunk a megsérült mentős kollégáknak mielőbbi felépülést!

Riasztás Szeged belvárosába Súlyos sérültek párhuzamos ellátása A nagyközönség is megismerkedhetett a felszereléssel Még a legkisebbek is kipróbálhatták az orvosi műszereket A gyermekeket mentőautó-modellek kiállítása is várta Szeged először fogadta mentőinket, de reméljük, nem utoljára

Vészhelyzet - élőben, de nem élesben

2009. október 10.

Erősen ittas sofőr gázolt kerékpárost és gyalogost a szegedi Dóm téren. A tömeges balesethez riasztották a mentőket, a rendőröket és a tűzoltókat is. Az első egységek két percen belül a helyszínre értek, de a gyermek-rohamkocsira sem kellett öt percnél többet várni.

Bár mindez csak szimuláció volt, a helyiek örülnének, ha tényleg elérhető közelségben lenne a gyermekmentő, hogy valódi szükséghelyzetben is bevethető legyen. Addig viszont a szükséghelyzetekre szükségmegoldások születnek: a szervezők azt tűzték ki célul, hogy az utca emberét is megtanítsák az alapvető életmentő beavatkozások elvégzésére. Ezért rendezték meg hagyományteremtő szándékkal az I. Szegedi Sürgősségi Napot.

A rendezvény célja a laikus társadalom megismertetése a hazánkban működő, sürgősségi ellátást végző egységekkel, eszközökkel és azok használatával - mondta el Csatári Péter szakmai koordinátor.

A meghívott vendégekkel és kiállítókkal a laikus elsősegélynyújtás fontosságára kívánták felhívni a figyelmet. A leggyakrabban előforduló sürgősségi kórképek ellátását szakemberek ismertették. A résztvevők bepillantást nyerhettek a Szegedi Traumatológiai Klinika sürgősségi ambulanciájának mindennapjaiba, a súlyos sérültek kórházi ellátásába. A programot átfogó szakmai fórumok tették teljessé.

Bemutattak egy életmentő állomást is, amely úgy néz ki, mintha egy számítógépes játékból kiszabadult gyógyító doboz lenne. Normál üzemben hirdetések, tévéműsorok és oktatófilmek láthatók rajta, de ha kinyitják az ajtaját, akkor átvált vészhelyzeti módra: vetíti a defibrillátor használatát bemutató filmet, és természetesen riasztja a mentőket. Az országban eddig négy ilyen berendezés üzemel.

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete Szegedi Elsősegélynyújtó Csoportjának tagjai gondoltak a gyerekekre is: számukra a Dóm téren Teddy maci kórházát rendezték be, ahol a legkisebbek is gyakorolhatták az orvosi hivatást.

Nyolc tűzoltóautó próbálta megfékezni a lángokat A szomszéd, aki hősiesen kimentette a tűzből a kislányt, és mindvégig segített az ellátásában A kis Paula fegyelmezett viselkedése jelentősen megkönnyítette a munkánkat A lakás használhatatlanná vált, a testvéreket gyermekotthonban helyezték el

Fotók: Fővárosi Tűzoltóparancsnokság

Gyermekmentés kalákában

2009. augusztus 31.

Példaértékű lehet az a segítő összefogás, amellyel a környékbeliek kimentettek egy négyéves kislányt egy óbudai lakástűzből. Paulát a szomszéd az erkélyen át hozta ki a lángok közül, és a Gyermekrohamkocsi megérkeztéig is szakszerű ellátást kapott.

A Tímár utcai bérház tetőterében lévő lakásban délután csaptak fel a lángok. A kislány édesanyja valószínűleg égő cigarettával a kezében aludt el. Ez gyújhatta fel először az ágyat, mindenesetre a tűz gyorsan átterjedt a bútorokra, és a szoba teljesen kiégett. A házból felszálló füstöt még a Margithídról is jól lehetett látni.

Az egyik szomszéd még a tűzoltók kiérkezése előtt kimentette a lakásban rekedt gyermeket, aki a karján és a hátán égett meg. Szerencsére a közeli irodában dolgozók is megállták a helyüket a bajban: a kislány ruházatát eltávolították, és folyó víz alatt hűtötték a sérült testrészeket mentőcsapatunk megérkezéséig.

Paula másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, mégis a felnőtteket megszégyenítő bátorsággal és önfegyelemmel tűrte, ahogy a Gyermekrohamkocsi csapata a helyszínen ellátta: a háta középétől a bal térdhajlatig és a bal tenyerétől a felkarja közepéig égési sérülésekre kifejlesztett speciális kötszerrel fedték be a sebét, miközben folyamatosan pótolni kellett a folyadékveszteségét. Természetesen vénabiztosítás után először fájdalomcsillapítót kapott, majd arcmaszkon keresztül oxigént, és folyamatos monitorozás mellett szállították kórházba.

Anyukáját a tűzoltók hozták ki az égő lakásból, de rajta már nem lehetett segíteni. A 28 éves G. Gyöngyi olyan súlyos füstmérgezést szenvedett, hogy az ő életét nem tudták megmenteni. Szerencsére másik három gyermeke nem volt otthon, így ők elkerülték a tragédiát.

Az oltás közben egy tűzoltó is megsérült, két társát pedig füstmérgezés gyanújával vitték kivizsgálásra. Nekik és kis betegünknek is kívánunk mielőbbi felépülést és az átélt borzalmak utáni lelki gyógyulást!

Tűzoltók szabadították ki a roncsból az utasokat A kisfiú sérülését nem tompította a biztonsági öv, mert nem volt becsatolva Az apukát is kórházba kellett szállítani A baleset okozója nem sérült meg, mert ő legalább be volt csatolva

Fotók: Fővárosi Tűzoltóparancsnokság

Csattanás csatolás nélkül

2009. augusztus 28.

Egy tizenkét éves fiú és édesapja is súlyosan megsérült, amikor autójukat felborította egy bal kéz felől érkező kocsi. A balesetet valószínűleg az okozta, hogy a másik jármű nem adta meg az elsőbbséget, viszont tovább súlyosbította a helyzetet, hogy a gyermek biztonsági öve nem volt bekötve.

A XVII. kerületi Vanília és Csengőd utca sarkán karambolozott a két autó. A kék Renault olyan erővel csapódott a postás furgonba, hogy az felborult. A benne ülő gyermeket és édesapját a tűzoltók és a mentők szabadították ki a roncsból.

A kisfiú agyrázkódást szenvedett, és egyik karja súlyosan megsérült. Ezt a helyszínen kellett ellátni, rögzíteni. A Gyermekrohamkocsi csapata az elsőnek a helyszínre érkező tűzoltó doktorral együtt látta el a kis beteget, akit azóta a Péterfy Sándor utcai kórház Fiumei úti telephelyén sikeresen megoperáltak.

Ez az eset is felhívja a figyelmet annak fontosságára, hogy a biztonságos közlekedés mindig a felnőttek felelőssége. Nekik kell odafigyelniük arra, hogy legalább a velük utazó gyerekek legyenek becsatolva. Mert ha a balesetek nem is feltétlenül, a komolyabb sérülések mindenképp elkerülhetők lennének a biztonsági öv használatával.

A sérült gyermek ebben az autóban utazott A kis beteg folyamatos ellátásban részesült A gyermekmentőtől a légimentők vették át a sérültet A kisfiú a gyermekborddal együtt került a helikopterbe

Fotók: Kis-Guczi Péter (Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

További képek a Lánglovagok.hu oldalon

Hármas ütközés - öt súlyos sérült

2009. augusztus 25.

Négy felnőtt és egy gyermek sérült meg súlyosan, amikor két külföldi és egy magyar autó karambolozott Abonynál. A fővárostól csaknem 90 kilométerre történt balesethez a budapesti Gyermekrohamkocsit is segítségül hívták.

A 4-es főút abonyi elkerülő szakaszán egy olasz rendszámú Volvo, egy német Volkswagen, valamint egy hazai Opel kisáruszállító rohant egymásba. A nagy erejű ütközés következtében az egyik személyautó az árokban landolt. Mindhárom jármű sofőrjét a tűzoltóknak kellett kiszabadítani a roncsokból.

A balesetben öten súlyosan sérültek, köztük a Volvóban utazó kétéves román kisfiú. Nála először az Országos Mentőszolgálat szolnoki rohamkocsija biztosított vénát, ám egyre romló tudatállapota miatt további beavatkozásra volt szükség. A párhuzamosan riasztott Gyermekrohamkocsi kiérkező csapata azután stabilizálta a kis beteg állapotát. Mivel felmerült a koponyasérülés gyanúja, légútbiztosítás és altatás után gépi lélegeztetést kapott, majd a gyermekmentőn megtalálható speciális eszközökkel rögzítették. Így adták át a légimentőknek, akik helikopterrel az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe a fővárosba szállították.

A gyermek-bord és a fejrögzítő átereszti a röntgensugarakat, ezért azonnal CT-vizsgálatot lehetett végezni anélkül, hogy le kellett volna venni a rögzítőket. Szerencsére az eredmény negatív volt, így őszintén reméljük, hogy kis betegünk mielőbb felépül.

Közös erővel a kisgyermek állapotának stabilizálásáért A balesetet okozó autó A vétlen jármű, amely éppen a hátsó gyermekülésnél csapódott az oszlopnak A Gyermekrohamkocsi speciális rögzítő eszközei ezúttal is jó szolgálatot tettek

Kettős gyermekbaleset Pesterzsébeten

2009. június 23.

Karambol, egy gyermek beszorult! - így kapta a párhuzamos riasztást az erzsébeti mentőállomás esetkocsija, a Gyermekrohamkocsi és a tűzoltódoktor. Valamennyi egység azonnal indult a kis beteg megmentésére.

Egy személygépkocsi a XX. kerületi Szabadka utcában tartott a Nagykőrösi út irányába, amikor a Brassó utcához érve nem adta meg az elsőbbséget egy szabályosan haladó másik autónak, és emiatt összeütköztek. A baleset következtében a vétlen jármű egy villanyoszlopnak csapódott, a gyermekülésben hátul utazó 7 éves kisgyermek pedig eszméletét vesztette.

A legközelebbi helyi mentőegység a tűzoltók segítségével kiszabadította a gyermeket, majd az időközben megérkezett gyermekmentő csapata stabilizálta az állapotát. Mivel a kontaktusképtelen gyermeknél felmerült a koponyasérülés gyanúja, légútbiztosítás és altatás után gépi lélegeztetést kapott, majd a gyermekmentőn megtalálható speciális rögzítő eszközök segítségével szállították kórházba. A gyermek-bord és a fejrögzítő átereszti a röntgensugarakat, így a kis betegnél azonnal CT-vizsgálatot lehetett végezni anélkül, hogy le kellett volna venni a sérültről a rögzítőket.

Az ütközésben könnyebben megsérült a kocsiban utazó másik gyermek is, őt az erzsébeti mentők vitték kórházba.

Gyermekrohamkocsi az Egészségligeten A szimulált baleset pillanata Kivonulás Kárfelmérés Helyszíni ellátás Hordágyas szállítás Végre a babakocsiban

Egészségliget

2009. június 6.

Ujjé, a Ligetben nagyszerű! - szólt több mint száz éve a sanzon. Persze a dalszerző Zerkovitz Béla nem arra gondolt, hogy tömeges kárhelyszín lesz a Városliget, és egyszerre több sérült fiúcskához kell riasztani a gyermekmentőket.

Szerencsére ez az egész ezúttal csak szimulált baleset volt, ahol egy gyermekkocsit toló anyukát döntött fel egy ugyancsak kiskorú kerékpáros. Hogy aztán az Országos Mentőszolgálattal karöltve a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat is bemutathassa, mit kell ilyen esetben tenni, hogy a leggyorsabb és legszakszerűbb orosi ellátáshoz jussanak a sérültek. Kezdve a telefonhívástól, a helyszíni segítségnyújtáson át, a kórházba szállításig.

Öt éve született meg az Egészségliget megvalósításának terve az egészségtudatosság növelésére és az egészséges életmód népszerűsítésére. Mára a főváros egyik legjelentősebb, egészségmegőrzéssel kapcsolatos rendezvényévé vált, ahol részt lehet venni szűréseken, előadásokat lehet hallgatni az életminőség javításáról, és - ahogy arról már szó volt - mentési bemutatók tekinthetők meg. Mindenki megismerheti Budapest Egészségügyi Koncepcióját, amely szerint a gyógyítás mellett ugyanolyan fontos a megelőzés, az egészséges életmódra nevelés és az ezzel összefüggő felvilágosítás.

Ez az egyetlen nap évente több tízezer emberben alakíthatja ki a felelős gondolkodást, és nem mellékesen megtanít arra, hogy ha mégis baj történik, mit és hogyan kell elmondani a mentésirányítóknak, hogy időben érkezzen a segítség. Úgyhogy kissé átköltve az elején idézett refrént: ez a liget is nagyszerű!

A kis beteg a Gyermekrohamkocsiban A műszív "motorja" nagy és nehéz: más mentőautóba be se férne

Először szállított a Babakocsi műszíves kisbeteget

2009. március 8.

Különleges kihívás elé nézett a Gyermekrohamkocsi. Lara, a másfél éves csöppség száz napja műszívvel él, azóta vár szívdonorra, de eddig hiába. Sürgős szállítását csak a Gyermekrohamkocsival lehetett megoldani.

A szívizom folyamatos pusztulása (dilatatív kardiomiopátia) következtében Lara bal szívkamrája alulműködik, összehúzó képessége egyre csökken. Gyógyszerekkel hónapokon keresztül egyensúlyban lehetett tartani, ám időközben világossá vált: életmentő szervátültetésre van szüksége. A kislány várólistára került: azonnal új szívhez juthat, mihelyt az elérhetővé válik. Addig műszívet kapott. Ő a második gyermek, akin hazánkban ilyen beavatkozást végeztek.

A műszív egy sebészi úton beültetett eszköz, amely képes átvenni mind a jobb, mind a bal szívfél munkáját, akár teljes egészében. Az angol rövidítése alapján VAD (ventricular assist device) névre keresztelt készülék kanüljei a keringéshez csatlakoznak és pneumatikus pumpával hajtják előre a vért a testben. A szerkezet külső egysége több mint másfél mázsás, így nem férne be egy átlagos méretű mentőautóba. A kislánynak emellett gépi lélegeztetést és folyamatosan infúziókat is kellett adni. Minderre egyedül alapítványunk legújabb mentőautója, a konténer felépítményes Volkswagen Crafter volt alkalmas. A logisztikai problémát növelte, hogy a műszív akkumulátorról csak fél órán át üzemképes, ha pedig leáll, az a beteg azonnali halálát eredményezheti. Harminc perc állt tehát rendelkezésünkre, hogy kórháztól kórházig szállítsuk a gyermeket, különleges óvatossággal és körültekintéssel. Szerencsére a Gyermekrohamkocsi személyzete ezúttal is gyors és szakszerű munkát végzett, a Kardiológiai Intézet orvosai nagyra értékelték csapatunk munkáját.

A kék poláros gyermekmentősök óvatosan vácuum matracba helyezik a gyermeket a sikeres újraélesztés után. Irány a Gyermekrohamkocsi! Jól jön a segítség a göröngyös talajon. A tűzoltókra mindig számíthatunk! Faggyas doktor lélegeztet. A Gyermekrohamkocsiban még hosszú percekig folyt a munka.

A Gyermekrohamkocsi csapata élesztette újra a buszbalesetben sérült kisgyermeket

2008. november 28.

A két napja történt ovis-busz baleset kapcsán sok téves információ és kritika látott napvilágot, a sajtóban többször megkérdőjelezték a mentők munkáját. Nem tisztünk állástfoglalni ebben a vitában, de tény, hogy a Gyermekrohamkocsi csapata jelentős segítséget nyújtott a tömeges baleset gyors és sikeres felszámolásához.

A Gyermekrohamkocsi személyzete, Dr. Faggyas Attila gyermekintenzíves orvos vezetésével negyedik egységként érkezett a felborult kisbuszhoz a Központi Mentőállomásról a XI. kerületbe. A jármű mellett egy klinikai halál állapotában lévő kisgyermek újraélesztését vették át a tűzoltóság orvosától. Az ekkor még életjeleket nem mutató, ballonnal lélegeztetett gyermek ellátásához minden technikai eszközt fel kellett használniuk, ami a Gyermekrohamkocsin megtalálható volt.

A csapat kiemelkedő szaktudásának és az adományokból vásárolt világszínvonlú felszerelésnek köszönhetően, az újraélesztés körülbelül 6 perc után eredményes volt, az életjelek újra érzékelhetővé váltak. Ekkor a beteget a Gyermekrohamkocsiba tették és további fél órán át stabilizálták a sérült állapotát. Miután a beteg szállítható állapotba került, az egyik fővárosi gyermekkórház intenzív osztályára vitték.

Őszintén reméljük, hogy kisbetegünk mielőbb felépül. Jobbulást kívánunk neki, szüleinek pedig hitet és kitartást a bajban!

Faggyas doktornak és egységének pedig gratulálunk a sikeres beavatkozáshoz!

Copyright © 1998-2016 Szent Márton Gyermekmentőszolgálat Közhasznú Alapítvány. Minden jog fenntartva.