Szent Márton Gyermekmentőszolgálat Közhasznú Alapítvány

Navigációs menü

Navigációs menü átugrása

Ön itt van: Főoldal > Felszerelés

Felszerelés

A Gyermekrohamkocsi ma Magyarország legjobban felszerelt mentőautója. Minden olyan eszköz megtalálható a rohamkocsin ami a sikeres és korszerű gyógyítás feltétele. Büszkék vagyunk az adományokból vásárolt felszerelésünkre, ezért az érdeklődők kedvéért közzétesszük a teljes technikai felszerelésünket.

A mentőgépkocsik

Mercedes-Benz 519 CDI/36 Sprinter - Gyermekrohamkocsi

Mercedes-Benz 519 CDI/36 Sprinter - Gyermekrohamkocsi. Szolgálatban áll 2011. július 30-tól Budapesten.
További részletek a Mercedes-Benz 519 CDI/36 Sprinter Gyermekrohamkocsiról

A WAS Poland konténer felépítmény tágas belső tere.

A WAS Poland konténer felépítmény tágas belső tere.
További részletek a Mercedes-Benz 519 CDI/36 Sprinter Gyermekrohamkocsi belsejéről

VW Crafter 35 2.5 TDI - Gyermekrohamkocsi.

VW Crafter 35 2.5 TDI - Gyermekrohamkocsi. Szolgálatban áll 2007 áprilisától Budapesten.
További részletek a VW Crafter Gyermekrohamkocsiról

A WAS Poland konténer felépítmény tágas belső tere.

A WAS Poland konténer felépítmény tágas belső tere.
További részletek a VW Crafter Gyermekrohamkocsiról

Ford Ranger 2,5TDi - Gyermek-mentőorvosi kocsi

Ford Ranger 2,5TDi - Gyermek-mentőorvosi kocsi. Szolgálatban áll 2009 januárjától Miskolcon.

A gyermek-mentőorvosi kocsi belseje

A saját tervezésű belső bútorzatot a Fumu Autoelektro Bt. készítette.

Ford Ranger 2,5TDi - Gyermek-mentőorvosi kocsi

Ford Ranger 2,5TDi - Gyermek-mentőorvosi kocsi. Szolgálatban áll 2010 januárjától Debrecenben.

A gyermek-mentőorvosi kocsi belseje

Tökéletes rendben, bevetésre készen a gyermek-MOK világszínvonalú felszerelése.

Műszereink

A Gyermekrohamkocsi felszerelésének alapja az OMSZ-nél rendszeresített rohamkocsi felszerelés. Ezt fejlesztettük fel gyermekellátáshoz szükséges speciális eszközökkel, illetve bizonyos berendezéseknél nem az OMSZ-nél szokásos készülékeket állítottuk csatarendbe. Elsősorban ezeket a különbségeket mutatjuk be részletesen.

Fénykép a LifePak 15 eszközről

LifePak 15

Kiváló készülék a következő funkciókkal: EKG, monitor, defibrillátor, külső pacemaker, vérnyomásmérő, kapnográf, pulzoximéter, szén-monoxid érzékelő modul. Kiegészíthető számos modullal.

Tapasztalatok: a berendezés minden szempontból kiváló eszköz. Érdemes azonban a teljes konfiguráció felé törekedni. Van egy tartalék töltője is, amivel plusz két akkumulátor töltését is meg tudjuk oldani, ami nagyjából 8 órás üzemidőt biztosít. Lehetőség van a vérnyomásmérő mandzsetták teljes méretskáláját használni újszülött kortól egészen felnőtt korig is. A pulzoximéternél is hasznos, hogy több féle szenzor áll rendelkezésünkre. A külső pacemaker esetében is külön gyerek és felnőtt tappancsokat használunk. Nagyon fontos a defibrillátorokhoz használható gyerek feltét is, amely csökkenti a defibrillátor lapát érintkező felületét. Fontos védelem a monitor elé rakható plexi védő is.

A gyermekrohamkocsin a LifePak 15 készüléket használjuk, azonban a vidéki gyermek-mentőorvosi kocsijainkon a LifePak 12 eszközt, amely ennek egy korábbi változata hasonló funkciókkal. A fő különbségek, hogy a LifePak 15 korszerűbb eszközén már színes kijelző van, több modult lehet beleépíteni, pontosabb EKG regisztrációt tesz lehetővé, segíti az újraélesztésnél a mellkaskompresszió ritmusát és a lélegeztetés ütemét megadni.

A Newport HT-70 eszköz

Newport HT-70 lélegeztetőgép

Ez a mindössze néhány kilogrammos készülék mindent tud, amit egy modern, számítógép vezérelt respirátor tudhat: volumen és nyomás kontrolált üzemmód, csecsemőtől a felnőttig használható.

Legnagyobb előnyei:

 • kis súly és térfogat
 • nem igényel nagy nyomást, légköri nyomással működik (saját kompresszorral)
 • 12V-ról is üzemel és töltődik
 • ütésálló fém burkolat
 • volumen és nyomás kontrolállt illetve asszisztált üzemmód (CMV, SIMV, CPAP)
 • 2 és 10 literes palackos oxigénnel valamint kórházi hálózati oxigénnel is üzemel
 • peep
 • saját akkumulátorról 10 óra üzem
 • digitális kijelző és érintőképernyő

Tapasztalataink szerint 3 kilós csecsemőtől egészen a felnőttig kiválóan alkalmas lélegeztetésre. A gép nem sok karbantartást igényel, mi évente cseréltetjük benne a légszűrőt. Fontos azonban, hogy a megfelelő számú steril gyerek és felnőtt légzőkörrel rendelkezzünk, amelyekhez speciális szelepre van szükség a Newport-tól. A légzőkörök egyszer használatosak, mi bakterfilterrel és gyakran a kapnográf érzékelővel kiegészítve használjuk.

A gyermekrohamkocsin a Newport HT70 készüléket használjuk, azonban a vidéki gyermek-mentőorvosi kocsijainkon a korábbi HT50 eszköz található meg. A fő különbségek, hogy a HT70-nek modernebb kinézete van, könnyebb súlyú, érintőképernyős és digitális kijelzős, több mérhető paramétert és finobabban hangolható lélegeztetési beállításokat tesz lehetővé és több nyelvű felhasználó felülete van.

Vérgáz analizátor

Vérgáz analizátor

A vérgázvizsgálat manapság a súlyos állapotú, intenzív osztályokon kezelt betegeknél és a sürgősségi betegellátásban alapvető jelentőségű. A modern vérgázanalizátor készülékek kis mennyiségű (1-2 ml) vérmintából, néhány perc alatt tájékoztatást adnak a beteg szervezetének oxigénellátottságáról, sav-bázis eltéréseiről, ionszintjeiről. Az eredmények birtokában a súlyos eltérések korán kezelhetőek a lélegeztető gép beállításaival, gyógyszeres vagy egyéb terápiával. Korábban a vérgázanalizátorok nagy méretük, magas áruk és eszközigényük miatt kizárólag a kórházakban voltak elérhetőek. A kisebb méretű, hordozható készülékek megjelenésének köszönhetően a vérgázanalízis a mentőellátásban is elérhetővé vált. Magyarországon eddig csak a koraszülött-mentésben alkalmaztak mobil vérgázgépet, 2012 májusától a Gyermekrohamkocsinkon is használjuk. Kezdeti tapasztalaink kedvezőek.

Fénykép a Laerdal LSU motoros szívóról

Laerdal LSU motoros szívó

Az ismert öreg, ablakos Laerdal motoros szívót egy új, korszerű kivitel váltotta fel a Gyermekrohamkocsin. Az LSU már nyomásszabályozóval ellátott szívó, amely 50 és 500+ mmHg nyomás közötti vákuummal képes szívni. Rendkívül kényelmes újítás, hogy a fali tartó egyben töltőként is működik, így a készülék felrakásával a töltés automatikusan megkezdődik. Amellett, hogy a berendezés inkább hasonlít egy konyhai robotgépre, mint egy orvosi műszerre. Szépségével vetekszik megbízhatósága és praktikussága. Mi még az első szériát vásároltuk meg, amelyen a szívó cső elhelyezése nem volt kiforrott. Az interneten is látható újabb típusnál már egyszerűsítettek és a csövet nem kell egy dob körül felcsévélni. A "test" funkció és a folyamatos telep töltöttség kijelzése megkönnyíti a karbantartást. Sokkal könnyebben tisztítható mint elődje, de két apróságra oda kell figyelni: egyrészt a szívó cső végén asszimetrikus átalakító van, amely ha elvész, jaj az ápolónak. Másrészt a figyelmetlen tisztításkor könnyen elvész a tartály tetején lévő "úszó golyó" (amely nincs külön rögzítve) és akkor a készülék használhatatlanná válik. Érdemes egy pár tartalék golyót beszerezni már az első vásárláskor. Mindezek mellett a készülék magas színvonalú, szívből ajánljuk.

Forgalmazója a H.S.-medplan Kft. akiknek köszönjük a több éves együttműködést!
H.S.-medplan Kft. (1111 Budapest, Karinthy F. út 14., tel: (1) 361-0272

Fénykép az Omron U1 eszközről

Omron U1 ultrahangos párásító

Kiváló eredményeket értünk el ezzel a kis kézi készülékkel a kruppos és egyéb légúti betegségben szenvedő gyermekek ellátásában.

Korábban a mentőellátásban csak korlátozott lehetőségeink voltak a párásításra és az ilyen módon történő gyógyszeradagolásra. (Az is csak a mentőben.) Ez a készülék a már a lakásban is lehetővé teszi a párásítást. Általában Micronephrint, Ventolint és Pulmicortot használunk ultrahangos párásítással a légúti betegségek gyógyítására. A kruppos gyerekek nagy része elkerüli az intravénás gyógyszerelést és a fulladásuk is jelentősen csökken már a helyszínen. Ez az olcsó kis készülék nagyon masszív, 1999-óta működik a Gyermekrohamkocsin. Használatát csak akkor ajánljuk, ha a megfelelő terápiás ismeretek birtokában van a készüléket használó személy.

Omron Electronics Kft. (1046 Budapest, Kiss Ernő u. 3. Tel: (1)399-30-50)

Fénykép a Braun Compact S eszközről

Braun Compact S perfuzor

Az OMSZ előszeretettel használja az IVAC gyár különböző típusú perfuzorait. Ezek a készülékek elsősorban ágy melletti működésre készültek. Nem meglepő tehát, hogy a kocsiban 12V-ról nem tölthető és nem is üzemel. A mentőkben is csak a saját telepéről megy. Így aztán néhány óra elteltével be kell vinni feltölteni 230V-ról.

Mi szakítottunk ezzel a hagyománnyal és a Braun egyik típusából vásároltunk meg 2 darabot a Gyermekrohamkocsira. A Compact S kicsi és könnyű (1,6 kg), de nagy tudású készülék. Oriási előnye, hogy a kocsink 12V-os csatlakozásáról is üzemel, így a mentőben történő használatnak nem szab időkorlátot. A készülék telepéről 60 órát üzemel, így nincs gondunk, ha CT vagy MR vizsgálat közben is használni kell. Igaz, a telepet 230V-ról kell tölteni, így időnként ezeket is be kell vinni a szobába. Ezt azonban csak 2-3 hetente kell megtennünk, pedig a gépeket majd minden nap használjuk. Két hátránya azonban van ennek a készüléknek. Az egyik, hogy nem kifejezetten mentőbe tervezték, így már előfordult két alkalommal is, hogy az egyik panelja szétrázódott. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy a márkaszerviz nagyon gyorsan és olcsón megjavította. Mindössze a panelt kellett a helyére tenni. A másik hátrány, hogy a készülék csak a gumidugattyús fecskendőkkel üzemeltethető zökkenőmentesen. A gyakorlatban ez nem okozott gondot, mindig beszereztük a megfelelő fecskendőket. (A kórházakban 50-60 ml-es fecskendőket szinte csak gumidugósakat láttunk.)

Nagy előnye a készüléknek, hogy több perfuzort lehet egymás fölé csatlakoztatni és már 10ml-es fecskendőtől felfelé befogad minden méretet. Ez a csecsemőellátásnál fontos.

Összegezve: szívesen ajánljuk ezt a típust, mert kényelmes és megbízható darab. Maximálisan kiszolgálja a mentőellátás igényeit. A vezérképviselet nagyon szolgálatkész, a szerviz kitűnő.

Forgalmazza: B. Braun Magyarország Medical Kft. (1023 Budapest, Felhévizi u. 3-5. tel: (1)346-9700)

Fénykép a Heine laryngoszkópról

Heine laryngoszkóp készlet

Az eszköz különlegessége abban rejlik, hogy a lapocokról lepattintható az üvegszáloptika, így a lapoc tisztítása és fertőtlenítése nagyon kényelmes.

Ez az új típus nagyon megbízható, érintkezési hiba kizárt. Mi egy teljes készletet használunk. Vékony és vastag nyél mellet 9 lapoc gondoskodik a biztonságos intubációról. Beszerezhető például a TIVA-MED Kft-től (1031 Budapest, Varsa u. 14. tel: (1) 430-1240.

Fénykép a Hanaulife eszközről

A Hanaulife használat közben.

Fénykép a Hanaulife eszközről

Hanaulife reanimációs hátizsák

Ez a rendkívül masszív hátizsák szintén újszerű megoldás a magyar mentésügyben. Hatalmas befogadóképességének köszönhetően mi a komplett reanimációs eszköztárunkat ebben tartjuk. Felnőtt és gyermek eszközök, légút és vénabiztosításhoz szükséges kellékek teljes skálája belefér. A súlya persze így nem elhanyagolható, de a hátizsák funkciót kihasználva, a profi, párnázott pántoknak köszönhetően semmilyen gondot sem jelent a cipelése. Óriási előny, hogy a hátizsákot vivő személy két keze szabad marad, így akár a hordágyat, akár más eszközt is vihet még. Mi egy komolyabb ellátás során visszük az orvosi táskát, a hátizsákot, a kis oxigén palackot, az EKG-t és a respirátort. Így nem mindegy, hogy hány kezünk foglalt. A hátizsák egyetlen hátránya, hogy a kocsiban nehezen használható. Teljesen kinyitva a hordágy felét elfoglalja, így a kocsin belüli használata nagyon kényelmetlen. Persze azzal, hogy minden benne lévő eszközből tartunk a fiókokban, szekrényekben is, optimális esetben nem nyitjuk ki a hátizsákot. Ez azonban pénztárca függő megoldás. Összegezve: a reanimációs hátizsák jelentősen megkönnyíti az eszközök cipelését, nem sérül benne a felszerelés. Szívesen ajánljuk mindazoknak akiknek "már leszakad a karja" a nehéz reanimációs táskáktól.

A hátizsák beszerezhető a TIVA-MED Kft-től (1031 Budapest, Varsa u. 14. tel: (1) 430-1240.

Bevetésre készen a gyermek-MOK világszínvonalú felszerelése

Intraossealis fúró

Az intraossealis fúróval vénás kapcsolat teremthető a beteggel, olyan elkeseredett helyzetekben is, amikor nem tudunk vénát szúrni, mert a beteg állapota olyan súlyos (pl. keringésmegállás), hogy nincs látható vagy tapintható véna. Főleg újraélesztésnél és eszméletlen, görcsölő betegeknél alkalmazzuk, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Az intraossealis fúró lényege, hogy egy elektromos fúróval egy tűt belecsavarunk egy csont (általában lábszárcsont) velőüregébe. A csont belsejében lévő apró erek hálózata nem esik össze, szemben a látható bőrvénákkal, így ezzel a módszerrel, azokon keresztül gyógyszereket és folyadékot tudunk a betegbe juttatni. A bejuttatott gyógyszerek olyan gyorsan kerülnek be a csontból a nagy ereken keresztül a keringésbe és a szívbe, mintha egy a szívhez közel eső, úgynevezett centrális vénán át adtuk volna be azokat.

Az intraossealis fúró használata gyors és biztonságos, pár másodpercre rövidítette le a vénabiztosítás idejét, ami korábban a hagyományos vénaszúrással gyakran akár 5-10 percig tartott.

Fénykép a Cook eszközről

Cook intraossealis tű

Ezt a különleges eszközt is a Gyermekrohamkocsi használta elsőként a magyar mentésügyben. Lényege, hogy ezzel a nagyon kemény tűvel beszúrunk a sípcsont csontvelő üregébe így gyógyszert és folyadékot tudunk a beteg szervezetébe juttatni. A beavatkozáshoz túlnyomásos infúziós zsákra is szükség van, mert a folyadék a légköri nyomáson nem jut be a csontvelő üregébe. Ez az eljárás megegyezik egy centrális véna biztosításának hatásfokával. (Az eszköz használatát csak reanimáció vagy életveszélyes állapotú gyermek ellátása esetében, kb. 6 éves korig ajánlja a szakirodalom.) Mi évente 10-15 alkalommal használjuk az eszközt, eddig nagyon jó tapasztalatokkal. Használatát speciális fantomon gyakoroljuk. Az általunk használt tipus a C-SDIN-15.5-3.0T45. Ez egy tisztán fém kivitelű változat. Rendkívül erős és megbízható, de drága. Olcsóbb a műanyag mandrinnal készült változat, de sajnos több eltört a kezünkben, ezért váltottunk a drágább fajtára. A tű átmérő és hossz függvényében változó méreteben kapható az intraosseális tű. Hosszabb szállítási időre kell számítani!

Szakmai kérdésekre szívesen válaszolunk, elérhetőségünket megtalálja itt!
Forgalmazó: CAL-MED Kft. (1182 Budapest, Fiumei u. 5., tel: (1)291-0366 )

Fénykép a Söhngen végtag vákuumokról Fénykép a Söhngen végtag vákuumokról

Söhngen végtag vákuumok karra és lábra

Néhány év felesleges cipelés után megváltunk a híres pneu-sín készletünktől és egy olyan megoldást kerestünk, amely jobban megfelelt céljainknak. A gyermekek sérült végtagjait a Söhngen végtagvákuumokkal stabilizáljuk. Tapasztalatunk szerint kényelmesebb, a betegek visszajelzései alapján pedig fájdalommentesebb rögzítést biztosít a pneuval szemben. Hangsúlyozzuk, ezek szubjektív tapasztalatok de a végtagvákuumok kipróbálását mindenképpen javasoljuk.

A végtagvákuumok beszerezhetők a Celerus Bt-től, akiknek ezúton is köszönjük a több éves segítő együttműködést.

Forgalmazó: Celerus Bt. (1081 Budapest, Kenyérmező u. 8. tel: (1)299-0643)

Fénykép a Water-Jel eszközről

Water-Jel égési kötszer

A Gyermekrohamkocsi feladatai között sajnos gyakran szerepel égési sérült kisgyermekek mentése. A Water-Jel égési kötszer kiváló találmány. Kis és nagy felületű, különböző súlyosságú égési sérülések ellátására egyaránt alkalmas. Steril gélben oldott fájdalomcsillapító, amely megvédi az égett felületet a kiszáradástól és hűti egyszerre. A gél hőelvonási képessége rendkívüli. Mi különböző méretű kiszereléseket tartunk az autón: 10x10, 10x40, 30x40 és 70x90 centiméteres egységek formájában.

Forgalmazó: EagleBurgmann Hungaria Kft. (1024 Budapest, Lejtő u. 6. tel: +36-1-814-8160)

Az Accutrend Lactate laktátmérő eszköz

Accutrend Lactate laktátmérő

A laktát méréssel az anaerob küszöb meghatározható, illetve monitorozható, ami figyelmeztet az izmok túlfeszítettségére. A készülék néhány jellemzője:

 • A teszthez egy csepp vér elegendő
 • Mérési idő: 1 perc
 • Méréshatár: 0,8 - 22,0 mmol/l
 • Beépített vér-plazma átváltási lehetőség
 • Egyszerűen kódolható
 • 100 eredményt tárol dátummal és időponttal
 • Számítógépes csatlakozási lehetőség
 • A tesztcsíkok szobahőmérsékleten tárolhatók

A készülék és a tesztcsík használatával a vér laktát koncentrációja könnyen és gyorsan meghatározható. A készülék egy LED fény impulzusainak segítségével méri a tesztcsíkon a színreakció mértékét egy alapértékhez. Minnél nagyobb a laktátkoncentráció, annál nagyobb a szín változása. A készülékbe bevitt kód és a betáplált számítási metódus alapján az kiszámítja a minta laktát-koncentrációját és az eredmény a kijelzőn olvasható.A felhasználó nevével és a dátummal együtt 100 mérési eredmény tárolása lehetséges.

Forgalmazója a Move for Success Kft. (1094 Budapest, Páva utca 15. Tel: (1) 217-5063), akiknek köszönjük a több éves együttműködést!

Egyéb eszközeink a teljesség igénye nélkül

 • AMBU felnőtt vákuum matrac
 • AMBU gyermek vákuum matrac
 • Ferno gerincágy
 • Mayo gyermek gerincágy
 • Stifneck minden méretben
 • flexi sín
 • Ferno kerekes szék
 • Stollenwerk hordágy
 • Heilige pacemaker
 • 2 db. 2 és 2 db. 10 literes oxigén palack
 • Durasol orvosi táska
 • fém kötszeres táska

A táskák tartalmát most nem részletezzük, de érdeklődésre folytatjuk a felsorolást, kérdéseire szívesen válaszolunk! Elérhetőségeinket itt találja!

Tisztítószereink

Fénykép a tisztítószerekről

IsoPro felületfertőtlenítő kendő és Söhngen VTI-Clean tisztítószer

Az IsoPro kendőket a betegek utáni gyors tisztításra használjuk. A hordágy, a vákuummatrac, az ülések, a kapaszkodók és a pult gyors áttörlésével higiénikus környezetet biztosíthatunk minden egyes kivonulás után - különösebb pacsmagolás nélkül. A speciális nedvességmegtartó csomagolásban 24x22 cm-es kendők vannak, amelyeket 70%-os isopropyl alkohollal itattak át. Érzékeny bőrűek használjanak kesztyűt.

A VTI-Clean egy nagyon rapid hatású szer. Igen tömény, ezért csak kesztyűben használjuk a nagytakarítások alkalmával. Vége az "ultra-kefe-essneki" nagytakarításnak. A VTI-Cleannel átitatott rongy minden szennyeződést eltávolít a műanyag felületekről. Mivel a kocsink belseje gyakorlatilag csak ABS műanyagból készült, a tisztítást mással nem is nagyon tudnánk elvégezni. A vegyszer természetesen fertőtlenít is. Évek múltán is úgy néz ki a kocsi műanyag belsőrésze mint újkorában. A teljességhez hozzátartozik, hogy ezek a tisztítószerek nem olcsók. Ha azonban hozzászámoljuk az idő és energia megtakarítást valamint a mentőgépkocsi belső terének állagmegóvását, már nem is olyan drágák. Aki teheti, mindenképpen próbálja ki ezeket a tisztítószereket.

A tisztítószerek beszerezhetőek a Celerus Bt-től.

Forgalmazó: Celerus Bt. (1081 Budapest, Kenyérmező u. 8. tel: (1)299-0643)

Fénykép a tisztítószerekről

Bacoban nanotechnikai felületfertőtlenítő, 10 napos hatóidővel

Az egészségügy valamennyi területén nagy fontossággal bír a kórokozó mentes környezet kialakítása. Különösen igaz ez, ha gyermekek sürgősségi ellátása a feladat.

A jelenleg, általánosságban használt fertőtlenítő szerek hosszabb-rövidebb behatási idő alatt képesek elpusztítani a veszélyt jelentő mikroorganizmusokat, de hatásuk csak rövid ideig tart. Száradásukat követően a fertőtlenítő hatás megszűnik, a kezelt felületek hamar újra fertőződhetnek. A Bacoban nanotechnikai fertőtlenítő készítmény ötvözi magában egy fertőtlenítő készítmény biocid hatását és a nanotechnológia atomi szinten való működését. Ennek eredménye egy olyan gyorsan ható és széles spektrumú fertőtlenítő anyag, amelynek antimikrobiális hatása tíz napig tart, szinte minden kórokozó ellen hatásos. Ezen tulajdonságainak köszönhetően már nem csak a kórokozók utólagos elpusztítására, hanem a megelőzésre és a folyamatos, fertőzésmentes környezet kialakítása ad lehetőséget.

A Bacoban az egyedülálló fertőtlenítő hatás mellett több más, kedvező tulajdonsággal is rendelkezik:

 • A kialakuló nanoréteg nem roncsolja a felületeket, vízzáró védőréteget képez, amelyen nem tapadnak meg a különböző szennyeződések, de még a mikroorganizmusok sem.
 • A kezelt felületeken nincs szükség tisztítószerek használatára, a szennyeződések tiszta vízzel eltávolíthatóak.

A Bacoban termékek hazai jogtulajdonosa és forgalmazója a CosMaPed Team Zrt. (1221 Budapest, Ady Endre út 81-83. telefon: +36-1-226-6602).

Oktatási eszközeink

Fénykép a Laerdal oktatási eszközről

Laerdal Resusci Baby CPR Manikin (140011)

Ez a baba az alapfokú, eszköz nélküli újraélesztés gyakorlásához használható. Egyedül vagy párosan is lehet a tréninget folytatni. A babához kapcsol kijelző folyamatos ledes visszajelzést ad a művelet pontosságáról. Könnyű és élvezetes vele a tanulás, mert a zöld és piros ledek felvillanásával gyorsan kitanulható a lélegeztetés és mellkaskompresszió helyes módja. Az eszköz kiválóan használható a laikus képzésben, szülőknek, gondozóknak is nagyszerűen megtanítható az alapfokú, eszköz nélküli újraélesztés módszere.

Forgalmazó: H.S.-medplan Kft. (1111 Budapest, Karinthy F. út 14., tel: (1) 361-0272)

Fénykép a Laerdal oktatási eszközről

Laerdal 050010 Baby Anne Manikin

A készlet négy egyforma babát tartalmaz. A babák egyszerű felépítésűek és kizárólag a légúti idegentest eltávolítását lehet rajtuk gyakorolni, azt viszont igen látványosan. A babák szájába illetve szimbolikus légcsövébe helyezett fekete szivacs darabka helyettesíti az ételmaradékot vagy műanyag játékdarabkát. A baba szakszerű fogásánál a megfelelő helyre mért ütés, nyomás hatására a szivacs darabka kirepül a baba száján. A baba nem csak a laikus oktatásban, hanem a profi orvos vagy ápoló képzésben is különleges eszköznek számít. A szülőktől, bölcsödei gondozókon át egészen az orvosokig mindenkinek hasznos lehet ez a gyakorló baba és a rajta begyakorolt fogás.

Forgalmazó: H.S.-medplan Kft. (1111 Budapest, Karinthy F. út 14., tel: (1) 361-0272)

Fénykép az MPL oktatási eszközről

MPL CPR-7500 MegaCode Kid w. ECG and Multi-Sounds

Ez a fantom igazán profiknak való. Gyakorolható rajta az eszköz nélküli és eszközös újraélesztés valamint a vénabiztosítás. Hangrendszerének köszönhetően különböző egészséges és kóros légzési hang is hallható. "Mesterséges szíve" pedig számtalan tipikus szívritmus zavart imitál. A fantomra csatlakoztatott saját EKG készüléken keresztül válnak láthatóvá ezek a ritmuszavarok. Az oktató a vezérlő egységen keresztül folyamatosan módosíthatja a szívritmust és a légzési hangokat, megfigyelve eközben a beavatkozást gyakorló személyzet reakciját. A fantom lehetőséget ad egy kritikus állapotú gyermek teljes ellátásának gyakorlására a diagnóztizálástól az intubáción és vénabiztosításon át egészen a komplett újraélesztésig.

Forgalmazó: H.S.-medplan Kft. (1111 Budapest, Karinthy F. út 14., tel: (1) 361-0272)

MPL CPR-8500 BabyCode Kid w. ECG and Multisound

Ez a csecsemőt imitáló fantom a CPR-7500 kistestvére. Ugyanazokkal a tulajdonságokkal bír, mint a fent említett gyerek fantom, csak csecsemő méretben. A babához tartozó légzési hang és szívritmus egységek természetesen a baba képzeletbeli korához igazítottan működnek. A babának van még egy felbecsülhetetlen előnye: az intraosseális tű használata is gyakorolható rajta. (Ez ugyan a "nagytestvéren" is megtehető, de tapasztalataink szerint annak nem sok gyakorlati értéke van a valós ellátások során. Ekkora gyermeknél rendkívül ritka az intraoseális tű használatának esélye.)
A csecsemő fantom esetében azonban nagyon hasznos ez a tulajdonság. Számtalan kórházban és konferencián mutattuk már be ennek az új eljárásnak az egyszerűségét és hasznosságát.

Forgalmazó: H.S.-medplan Kft. (1111 Budapest, Karinthy F. út 14., tel: (1) 361-0272)

Copyright © 1998-2016 Szent Márton Gyermekmentőszolgálat Közhasznú Alapítvány. Minden jog fenntartva.