Szent Márton Gyermekmentőszolgálat Közhasznú Alapítvány

Navigációs menü

Navigációs menü átugrása

Ön itt van: Főoldal > Tevékenység

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány célja és működése

A budapesti Gyermekrohamkocsi

A budapesti Gyermekrohamkocsi

Budapesten és környékén évente több mint 3000 gyermekhez riasztják a mentőket. Az életveszélyes állapotú csecsemők és kisgyermekek helyszíni ellátása és szállítása különleges szakmai, gyakorlati és műszeres felkészültséget igényel. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy egy különleges Gyermekrohamkocsi elindításával segítsük az Országos Mentőszolgálat munkáját.

A Gyermekrohamkocsit évente átlagosan 2100 - elsősorban súlyos, életveszélyes állapotú - gyermekhez riasztják. A Gyermekrohamkocsi bármilyen helyszínen percek alatt képes egy mobil intenzív osztályt "felépíteni", ennek köszönhetően szakmai eredményeink európai szinten is kiemelkedőek.

Az Országos Mentőszolgálattal létrehozott szervezeti és gazdasági együttműködés példamutató lehet minden alternatív mentőszervezet számára, amely a magyar sürgősségi mentőellátás szerves részévé kíván válni.

Fénykép a Központi Irányító Csoportról

A Központi Irányító Csoport.

A budapesti Gyermekrohamkocsin dolgozó személyzetet 24 gyermekintenzíves orvos, 6 hivatásos mentőápoló és 7 hivatásos mentőgépkocsi vezető alkotja. Az egység 24 órás szolgálatot teljesít a hét minden napján. A Gyermekrohamkocsi az Országos Mentőszolgálat Központi Mentőállomásán, a Markó utcában állomásozik. A Gyermekrohamkocsi irányítását az Országos Mentőszolgálat Központi Irányító Csoportja végzi. Ide futnak be a 104-es segélyhívó vonalak. A mentésirányítók a bejelentéstől függően döntenek a Gyermekrohamkocsi kiküldéséről. Fő szempont, hogy a Gyermekrohamkocsi valóban a legindokoltabb, legsúlyosabb esetekhez jusson el. A Gyermekrohamkocsi nem csak budapesti helyszíneken tűnik fel. A vidéki mentőszervezetek is elsősorban szállítási feladatok miatt hívják a rohamkocsit.

A debreceni Gyermek-mentőorvosi kocsi

A debreceni Gyermek-mentőorvosi kocsi

Több éves szervezőmunka eredményeként 2008-ban megnyílt az út, hogy tapasztalatunkkal segítsük a vidéki gyermekmentést is. Egy speciális, gyors beavatkozó egységet indítottunk el, az úgynevezett Gyermek-mentőorvosi kocsit, először az észak-magyarországi régióban, majd 2010-től az észak-alföldi régióban is. A Gyermek-mentőorvosi kocsi tulajdonképpen egy olyan személygépjármű, amelyen gyermekintenzíves orvos és mentőápolóként is közreműködő gépkocsivezető foglal helyet. Az egység beteget nem szállít, hordágy nincs benne. A felszerelés viszont megegyezik a budapesti Gyermekrohamkocsi gyógyszer és műszerparkjával. A Miskolcon és Debrecenben állomásozó gyermek-MOK egységek alapjárműve két nagy teljesítményű Ford Ranger terepjáró. A járművek az északi hegyvidék havas útjain és a tanyavilág sártengerében egyaránt biztonságosan célba juttatják a súlyos-életveszélyes állapotú gyermekek megmentésére igyekvő csapatot. A sikeres budapesti mintára, Miskolcon és Debrecenben is az Országos Mentőszolgálat kötelékében teljesítenek szolgálatot Alapítványunk Gyermek-MOK kocsijai, amelyeket a helyi OMSZ irányító csoportok koordinálnak.

A Gyermek-MOK egység szakmai bázisát Miskolcon a GYEK gyermekorvosai adják, de a kezdeti időszakban lelkes budapesti gyermekintenzíves orvosok is besegítenek a napi 12 órás szolgálatba. A szolgálat egyelőre csak nappal működik, de megfelelő számú orvos közreműködése - és természetesen az OMSZ igénye esetén - 24 órásra bővítjük a készenlétet.

A Gyermekrohamkocsi riasztása közeli helyszíneknél önállóan történik. Ha a Központi Mentőállomástól távolabbi helyszínre kell küldeni a Gyermekrohamkocsit, akkor úgynevezett párhuzamos riasztással indítják az egységet. Ez azt jelenti, hogy a legközelebb lévő általános mentőegységet és a távolabb lévő Gyermekrohamkocsit egyszerre indítják el. Ez egy igen hatékony módja a korszerű mentőellátásnak. Ha a kisgyermek valóban súlyos, életveszélyes állapotban van, akkor minden másodperc számít. A helyszínre érkező első mentőegység megkezdi az ellátást, a legfontosabb életmentő beavatkozásokat elvégzi vagy elkezdi az újraélesztést. A Gyermekrohamkocsi néhány perc múlva befut és átveszi a kisgyermek magas szintű ellátását.

A harmadik riasztási mód, amikor egy baleseti helyszínen lévő mentőegység kér segítséget. Ezt "segélykocsi" riasztásnak hívják.

Fénykép a Gyermekrohamkocsi akciójáról

A Gyermekrohamkocsi csapata egy súlyos állapotban lévő, lélegeztetett kisgyermekkel érkezik meg a CT laborba.

A Gyermekrohamkocsi munkájának körülbelül egy harmadát az úgynevezett szállítási feladatok teszik ki. Leggyakrabban lélegeztetett kisgyermekek kórházak közötti szállítása a feladat. A Gyermekrohamkocsiban az intenzív osztályokéval közel azonos feltételek mellett történik a gyerekek szállítása, így minimálisra csökken a komplikációk veszélye. Az elmúlt években egyetlen-egy esetben sem veszítettünk el kisgyermeket szállítási feladat kapcsán. Valamennyiüket ugyanolyan jó vagy még jobb állapotban adtuk át a fogadó intézménynek, mint ahogy megkaptuk őket a küldő kórháztól. Faladataink között gyakori a CT vagy MR vizsgálatra történő szállítás, ahol sok esetben a vizsgálat alatt is a mi gépeink tartják életben a kisgyermeket. Ezek a szállítások nem egyszer vidékről irányulnak a főváros felé, ezért a Gyermekrohamkocsi szinte az egész országot körbejárta már. A Gyermekrohamkocsi megindulásával megoldódott a fővárosi és vidéki gyermek intenzív osztályok régi-régi problémája: nem tudtak lélegeztetett kisgyermeket szállíttatni kísérő intenzíves orvos nélkül. A Gyermekrohamkocsira ma már nyugodtan bízzák rá a lélegeztetett kisgyermekeket tudván, a Gyermekrohamkocsin ugyanolyan jó kezekben vannak, mint az intenzív osztályon.

A Gyermekrohamkocsi személyzete rendszeres gyakorlással és továbbképzésekkel készül az éles bevetésekre. Az évente többször megrendezésre kerülő továbbképzések alkalmával a legmodernebb eszközökön gyakorolhat a személyzet. Nem csak az elméleti oktatás, hanem gyakorlati képzés is fontos része ezeknek a tréningeknek. Nagylelkű támogatóinknak köszönhetően a legmodernebb oktatási és tréning eszközökkel rendelkezik a Gyermekrohamkocsi. A korszerű fantomok (újraélesztési babák) ma már a komplex beavatkozás gyakorlását is lehetővé teszik. A csecsemő és kisgyermek fantomjaink saját szív és légzési hangot adnak ki. Egy kis vezérlőegység segítségével rengetek kóros zörej és ritmuszavar is imitálható. A babák karján és lábán vénaszúrási lehetőség van, lélegeztetni és komprimálni ("szívmasszázs") lehet a fantomokat. Az Alapítvány nem csak a Gyermekrohamkocsi személyzetét képzi. A céljaink között szerepel más mentőegységek tréningelése, házi orvosok, ápolók, óvodai, bölcsödei gondozók oktatása is.

Fénykép a Gyermekrohamkocsi elismeréséről

Az elismerés: mackó és oklevél.

Az Alapítvány kuratóriuma és a Gyermekrohamkocsi személyzete évente többször összeül és értékeli az eltelt időszak eredményeit. Az év szakmai szempontból érdekes betegellátásait elemezzük, új lehetőségeket vitatunk meg. A Gyermekrohamkocsi valamennyi esetét számítógépre viszi a személyzet. Az ebből nyert Bevetéseink is elemezzük az éves gyűléseken. Meghívott vendégekként jelen vannak az Országos Mentőszolgálat szakemberei, vezetői is. Ezek az összejövetelek persze az ünneplésre is alkalmat adnak. A Gyermekrohamkocsin dolgozók közül az Alapítvány minden évben megjutalmazza azt az orvost, ápolót és gépkocsivezetőt, akik a közösség szerint a legjobban teljesítettek. A díj természetesen jelképes: plüss mackó és oklevél.

Nem ez jelenti azonban az igazi elismerést a személyzetnek! Egy-egy felépült kisgyermek mosolya, a szülők köszönete az, ami élteti a Gyermekrohamkocsi csapatát. A köszönőlevelek és fényképek a pihenőszoba falát díszítik és emlékeztetik a csapatot nap mint nap a nehéz és fáradtságos munkájuk gyümölcsére.

Copyright © 1998-2016 Szent Márton Gyermekmentőszolgálat Közhasznú Alapítvány. Minden jog fenntartva.