A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány új gyermekrohamkocsijának és új Gyermek-mentőorvosi kocsijának ünnepélyes átadója és szolgálatba állítása

Hely: Józsefvárosi Mentőállomás, 1089 Budapest  Orczy út 32/B.

Időpont: 2022 április 7. 11:00

Meghívott szervezetek és vendégek : 
Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány: László Endre Márton alapító, Dr. Tövisházi Gyula orvosigazgató, Emanuele Massimo kuratóriumi elnök.
Országos Mentőszolgálat: Dr. Csató Gábor főigazgató, Dr. Pápai György orvosigazgató, Dr. Engelbrecht Imre regionális igazgató, Győrfi Pál kommunikációs igazgató

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat az Országos Mentőszolgálattal szoros együttműködésben 23 évvel ezelőtt indította el Budapesten a Gyermekrohamkocsit, majd  15  évvel ezelőtt a miskolci, 13 évvel ezelőtt pedig a debreceni Gyermek-mentőorvosi kocsikat.
A három gyermekmentőegység az eltelt időszakban az Országos Mentőszolgálat  irányítása alatt közel 60 000 gyermek ellátásában vett részt. 
A Gyermekrohamkocsi – mint mobil intenzív osztály – alkalmas nem csak magas szintű helyszíni ellátásra, hanem életveszélyes állapotú, lélegeztetett csecsemők, kisgyermekek biztonságos, hosszútávú szállítására is. 
A miskolci és a debreceni gyermek-mentőorvosi kocsik beteget nem szállítanak, ”randevú elven” működnek, azaz a riasztás helyszínén nyújtanak speciális, magas szintű gyermekmentési támogatást az Országos Mentőszolgálat hagyományos mentőegységeinek, majd a beteg stabilizálása után, szükség esetén elkísérik azokat valamely gyermek-egészségügyi centrumba. 
A Gyermekrohamkocsin és a gyermek-mentőorvosi kocsikon, közel 40 gyermekaneszteziológus és intenzív terápiás illetve gyermekgyógyász szakorvos teljesít szolgálatot részmunkaidőben. Mellettük magasan képzett mentőszakápolók és mentő-gépkocsivezetők dolgoznak.

A most átadásra kerülő két új mentőgépjármű a gyermekmentő flotta fiatalítását szolgálja. Munkába állásukkal a 9 – 10 éves tartalék járművek végleg nyugdíjba vonulhatnak.
Az új gyermekmentők a mentéstechnikai felszerelések átpakolását követően néhány napon belül szolgálatba állnak Budapesten és az Észak-Magyarországi Régióban. Az új, budapesti Gyermekrohamkocsi és a miskolci gyermek-mentőorvosi kocsi várhatóan évente 3 ezer esetben siet majd a bajbajutott, beteg gyermekekhez.

A Gyermekrohamkocsi bruttó 66 millió forintba, a Gyermek-mentőorvosi kocsi bruttó 14 millió forintba került, amely vételárba az egészségügyi, mentéstechnikai felszerelések nem értendők bele. A gyermekmentők vételárát a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány részben a nagylelkű támogatók, részben az adő 1%-os felajánlásokból tudta fedezni.  
Jelentős támogatást nyújtó cégek: Magyar Fejlesztési Bank, Fiatal Családosok Klubja, Csodacsoport Alapítvány, MVM Next Zrt., Szukits Kiadó Kft.

További támogatóink:

A-plas Kft., a Bergamann Könyvelő Iroda Kft., a C and A, a Captura, az Eston International Kft., a Fortrex Zrt., Gaia Software Kft., KSB Hungary Kft., a Labda Systeme Kft., az OVB Vermögensberatung Kft., a Rekon Zrt., Steel Millenium Kft, Tradeland Kft, az Unicredit Bank, CPI Hungary Kft, a Blackrock, az Opal Szolg. Zrt., a Valkyr Kft, a Csodacsoport, a SCHENKER Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai Kft., a Kőröstej Kft., Immofinanz Services Hungary Kft., a BCA Hungary Kft., a Magyar Ügyvédi Kamara alelnöke, az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt., Eurosolid Zrt., a CIB Bank és a Daimler MC.

A gyermekmentők technikai paraméterei
Gyermekrohamkocsi: Mercedes-Benz Sprinter 519 CDI, V6 3000 ccm, 190 le.
Gyermek-mentőorvosi kocsi: Volkswagen Amarok Comfort Line V6 3.0 TDI 4Motion, 3000 ccm, 163 le. 

Támogatni szeretném
a gyermekmentőt