Rólunk

Az életveszélyes állapotú kisgyermekek helyszíni ellátása és szállítása különleges szakmai, gyakorlati és műszeres felkészültséget igényel. 1999-ben a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatot azért hoztuk létre, hogy különleges Gyermekrohamkocsik és gyermek-mentőorvosi kocsik elindításával segítsük az Országos Mentőszolgálat munkáját.

Magasan képzett gyermekmentős csapataink, egyedülálló Gyermekrohamkocsijaink, valamint gyermek-mentőorvosi kocsijaink hatékonyságát bizonyítja, hogy az elmúlt 25 évben több mint 56.000 bajbajutott kisgyermeken segítettünk.

Alapítványunk állami támogatásban nem részesül, adó 1%-os felajánlásokból, vállalati és magán adományokból működik.

Mentőautóink

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat az ország három régiójában működtet világszínvonalú felszereléssel ellátott mentőegységeket, melyek bármilyen helyszínen képesek percek alatt „felépíteni” egy mobil gyermekintenzív osztályt.

Gyermekrohamkocsi Budapesten

Budapesten és környékén évente több mint 3000 gyermekhez riasztanak minket. De a speciális felszereltségű mentőautónk az intenzív ellátást igénylő kisbetegek kórházak közötti szállítását az ország egész területén ellátja.

Gyermek-mentőorvosi kocsi az észak-magyarországi régióban

Miskolci székhelyű egységünket jellemzően Borsod-Abaúj-Zemplén megyei esetekhez riasztják, de az észak-magyarországi régió egyéb részein is ellátja a gyerekeket. Kórházak közötti őrzött szállításokban is részt vesz.

Gyermek-mentőorvosi kocsi az észak-alföldi régióban

Debrecenben és az észak-alföldi mentési régióban évente körülbelül 1000 gyermekhez irányítanak minket. Emellett kórházak közötti, akár több száz kilométer távolságú szállítási feladatokból is kivesszük a részünket.

Büszkeségeink

A Józsefvárosi Mentőállomás és a Gyermekmentési és Oktatási Centrum

Ismerkedjen meg az adó 1%-os felajánlásokból megvásárolt és felújított mentőállomásunkkal, ami a budapesti Gyermekrohamkocsink, továbbá az Alapítványunk és az oktatásaink központja.

Mentő Márton története

Engedje meg, hogy bemutassuk Önnek Alapítványunk kabalafiguráját, aki csapatainkkal együtt segíti a kicsik gyógyulását.

Egyéb információink

Hivatalos adataink

Alapítványunk kiemelt figyelmet fordít az átláthatóságra. Ismerje meg a különböző okiratainkat, jelentéseinket, illetve gazdasági beszámolóinkat.

Elérhetőségeink

Szeretne kapcsolatba lépni az alapítványunkkal? Kollégáink örömmel fogadják megkeresését, akár adományozási, akár egyéb ügyekben.

Miért kell külön mentő a gyermekeknek?

Az általános mentőorvosok többségében felnőtt ellátásban dolgozó orvosok, kevés gyermekgyógyászati tapasztalattal. A mai napig általánosan elmondható, hogy a felnőtt ellátásra szakosodott orvosok nem szívesen látnak el gyerekeket. Gyermekkorban teljesen más betegségekkel találkozhatunk, mint felnőttkorban. Más gyógyszereket, más terápiát alkalmazunk. De más a betegségek lefolyása is. Ha egy gyermek már annyira rosszul van, hogy mentőt kell hívni, ott valóban nagy a baj. Ebben a stádiumban tényleg perceken múlhat az élete, azon, hogy minél korábban megkapja a megfelelő ellátást. A felnőtteknél legtöbbször működik az úgynevezett „gázterápia”, azaz nyomni a gázt, hogy gyorsan bejusson a beteg a kórházba, a gyermekgyógyászatban ehelyett az arany óra vagy platina perc kifejezés tükrözi az időben megtörténő ellátás fontosságát, azt, hogy jelentősen megnöveli a túlélést, ha a kis beteg már a helyszínen megkapja a magas szintű ellátást.

Mentőegységeink bármilyen helyszínen képesek percek alatt „felépíteni” egy mobil gyermekintenzív osztályt, ennek köszönhetően szakmai eredményeink európai szinten is kiemelkedőek.

Riasztás

A Gyermekrohamkocsi riasztása közeli helyszíneknél önállóan történik. Ha a mentőállomástól távolabbi helyszínre kell küldeni a Gyermekrohamkocsit, akkor úgynevezett párhuzamos riasztással indítják az egységet. Ez azt jelenti, hogy a legközelebb lévő általános mentőegységet és a távolabb lévő Gyermekrohamkocsit egyszerre indítják el. Ez egy igen hatékony módja a korszerű mentőellátásnak. Ha a kisgyermek valóban súlyos, életveszélyes állapotban van, akkor minden másodperc számít. A helyszínre érkező első mentőegység megkezdi az ellátást, a legfontosabb életmentő beavatkozásokat elvégzi vagy elkezdi az újraélesztést. A gyermekrohamkocsi néhány perc múlva befut és átveszi a kisgyermek magas szintű ellátását. A harmadik riasztási mód, amikor egy baleseti helyszínen lévő mentőegység kér segítséget. Ezt „segélykocsi” riasztásnak hívják. Ilyenkor a speciális gyermek mentőegységeket azért küldik, mert az ellátást elkezdő egység úgy ítéli meg a helyzetet, hogy magasabb szaktudásra, speciális beavatkozásokra van szükség.

Támogatni szeretném
a gyermekmentőt