Április 11-én a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat, az MFB – Magyar Fejlesztési Bank, valamint az Országos Mentőszolgálat közös sajtótájékoztatót tartott

A sajtótájékoztató témája a budapesti Gyermekrohamkocsi, így a magyar gyermekmentés elindításának 25. születésnapja, amely alkalomból a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat felavatta új gyermekrohamkocsiját és gyermek-mentőorvosi kocsiját, bemutatta a Mentő Márton elsősegély oktató telefonos alkalmazását, valamint megajándékozta az Országos Mentőszolgálatot az Alapítvány által kiadott Sürgősségi gyermekellátás – Az első órák teendői című orvosi szakkönyv 4000 példányával, amely így ingyenesen juthat el majd valamennyi magyarországi mentőorvoshoz, mentőtiszthez és mentőápolóhoz.

Meghívott szervezetek és vendégek:
Dr. Tövisházi Gyula, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat orvosigazgatója,
László Endre Márton, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat alapítója,
Dr. Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója,
Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója és
Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Zeusz és Poszeidón a gyermekmentésben

A most felavatásra kerülő új gyermekrohamkocsi Budapesten szolgál majd, míg a gyermek-mentőorvosi kocsi Miskolcon szolgálja az Észak Magyarországi Régió gyermekmentését. A két új mentőgépjármű a gyermekmentő flotta fiatalítását szolgálja.Az gyermekmentők a mentéstechnikai felszerelések átpakolását követően néhány napon belül szolgálatba állnak Budapesten és Miskolcon. Az új gyermekmentők összesen évente 3 ezer esetben sietnek majd a bajbajutott, beteg gyermekekhez.

„Mentő Márton” – ingyenes elsősegély oktató telefonos applikáció szülőknek
Az alkalmazás az MFB – Magyar Fejlesztési Bank. jelentős anyagi támogatásával jött létre és elsődleges célja, hogy játékos, szórakoztató módon tanítsa meg a szülőknek a gyermekeket érintő egészségügyi vészhelyzetek esetén teendőket. A program különlegessége, hogy a sikeres tudáspróbák után kapott pontokat a szülők valódi ajándékokra válthatják be. Az alkalmazás nem csak szöveges tartalommal, hanem videókkal és interaktív feladatokkal is igyekszik elmélyíteni az elsősegélynyújtási ismereteket. Az alkalmazás az Alapítvány által 2022-ben megjelentetett „Gyermekmentő kézikönyv szülőknek – Amíg a gyermekrohamkocsi megérkezik” című nagysikerű oktatókönyv alapján készült. Az alkalmazás elérhető IOS és Android rendszerű telefonokra.

„Sürgősségi gyermekellátás – Az első órák teendői” című orvosi szakkönyvet eredetileg 2015-ben jelentette meg az Alapítvány. Most ennek a könyvnek a frissített kiadása történt meg és amint az előző kiadásból, ebből is 4000 darab ingyenes példányt biztosít az alapítvány az Országos Mentőszolgálat kötelékében dolgozó összesen mentőorvosnak, mentőtisztnek és mentő-szakápolónak.


Támogatni szeretném
a gyermekmentőt