Egészségliget

Gyermekrohamkocsi az Egészségligeten

Ujjé, a Ligetben nagyszerű! – szólt több mint száz éve a sanzon. Persze a dalszerző Zerkovitz Béla nem arra gondolt, hogy tömeges kárhelyszín lesz a Városliget, és egyszerre több sérült fiúcskához kell riasztani a gyermekmentőket.

Szerencsére ez az egész ezúttal csak szimulált baleset volt, ahol egy gyermekkocsit toló anyukát döntött fel egy ugyancsak kiskorú kerékpáros. Hogy aztán az Országos Mentőszolgálattal karöltve a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat is bemutathassa, mit kell ilyen esetben tenni, hogy a leggyorsabb és legszakszerűbb orosi ellátáshoz jussanak a sérültek. Kezdve a telefonhívástól, a helyszíni segítségnyújtáson át, a kórházba szállításig.

  • Egy gyermekkocsit toló anyukát döntött fel egy ugyancsak kiskorú kerékpáros
    A szimulált baleset pillanata
  • Érkezik a gyermekrohamkocsi a szimulált baleset helyszínére
    Kivonulás
  • A mentők felmérik a baleset helyszínét
    Kárfelmérés
  • A mentők ellátják a sérült anyukát
    Helyszíni ellátás
  • A mentők hordágyban viszik a sérült gyereket
    Hordágyas szállítás
  • A mentők elhelyezik a sérült gyereket a Gyermekrohamkocsiban
    Végre a babakocsiban

Öt éve született meg az Egészségliget megvalósításának terve az egészségtudatosság növelésére és az egészséges életmód népszerűsítésére. Mára a főváros egyik legjelentősebb, egészségmegőrzéssel kapcsolatos rendezvényévé vált, ahol részt lehet venni szűréseken, előadásokat lehet hallgatni az életminőség javításáról, és – ahogy arról már szó volt – mentési bemutatók tekinthetők meg. Mindenki megismerheti Budapest Egészségügyi Koncepcióját, amely szerint a gyógyítás mellett ugyanolyan fontos a megelőzés, az egészséges életmódra nevelés és az ezzel összefüggő felvilágosítás.

Ez az egyetlen nap évente több tízezer emberben alakíthatja ki a felelős gondolkodást, és nem mellékesen megtanít arra, hogy ha mégis baj történik, mit és hogyan kell elmondani a mentésirányítóknak, hogy időben érkezzen a segítség. Úgyhogy kissé átköltve az elején idézett refrént: ez a liget is nagyszerű!

Támogatni szeretném
a gyermekmentőt