Először szállított a Babakocsi műszíves kisbeteget

A kis beteg a Gyermekrohamkocsiban, körülötte a Gyermekrohamkocsi személyzete
A kis beteg a Gyermekrohamkocsiban

Különleges kihívás elé nézett a Gyermekrohamkocsi. Lara, a másfél éves csöppség száz napja műszívvel él, azóta vár szívdonorra, de eddig hiába. Sürgős szállítását csak a Gyermekrohamkocsival lehetett megoldani.

A szívizom folyamatos pusztulása (dilatatív kardiomiopátia) következtében Lara bal szívkamrája alulműködik, összehúzó képessége egyre csökken. Gyógyszerekkel hónapokon keresztül egyensúlyban lehetett tartani, ám időközben világossá vált: életmentő szervátültetésre van szüksége. A kislány várólistára került: azonnal új szívhez juthat, mihelyt az elérhetővé válik. Addig műszívet kapott. Ő a második gyermek, akin hazánkban ilyen beavatkozást végeztek.

Műszív
A műszív „motorja” nagy és nehéz: más mentőautóba be se férne

A műszív egy sebészi úton beültetett eszköz, amely képes átvenni mind a jobb, mind a bal szívfél munkáját, akár teljes egészében. Az angol rövidítése alapján VAD (ventricular assist device) névre keresztelt készülék kanüljei a keringéshez csatlakoznak és pneumatikus pumpával hajtják előre a vért a testben. A szerkezet külső egysége több mint másfél mázsás, így nem férne be egy átlagos méretű mentőautóba. A kislánynak emellett gépi lélegeztetést és folyamatosan infúziókat is kellett adni. Minderre egyedül alapítványunk legújabb mentőautója, a konténer felépítményes Volkswagen Crafter volt alkalmas. A logisztikai problémát növelte, hogy a műszív akkumulátorról csak fél órán át üzemképes, ha pedig leáll, az a beteg azonnali halálát eredményezheti. Harminc perc állt tehát rendelkezésünkre, hogy kórháztól kórházig szállítsuk a gyermeket, különleges óvatossággal és körültekintéssel. Szerencsére a Gyermekrohamkocsi személyzete ezúttal is gyors és szakszerű munkát végzett, a Kardiológiai Intézet orvosai nagyra értékelték csapatunk munkáját.

Támogatni szeretném
a gyermekmentőt