Gyermekmentés kalákában

Tűzoltóautóból oltanak. Mellette a Gyermekrohamkocsi.
Nyolc tűzoltóautó próbálta megfékezni a lángokat - Fotók: Fővárosi Tűzoltóparancsnokság

Példaértékű lehet az a segítő összefogás, amellyel a környékbeliek kimentettek egy négyéves kislányt egy óbudai lakástűzből. Paulát a szomszéd az erkélyen át hozta ki a lángok közül, és a Gyermekrohamkocsi megérkeztéig is szakszerű ellátást kapott.

A Tímár utcai bérház tetőterében lévő lakásban délután csaptak fel a lángok. A kislány édesanyja valószínűleg égő cigarettával a kezében aludt el. Ez gyújhatta fel először az ágyat, mindenesetre a tűz gyorsan átterjedt a bútorokra, és a szoba teljesen kiégett. A házból felszálló füstöt még a Margithídról is jól lehetett látni.

  • Egy férfi tartja az infúziót, miközben a mentők a Gyermekrohamkocsihoz viszik a gyereket
    A szomszéd, aki hősiesen kimentette a tűzből a kislányt, és mindvégig segített az ellátásában
  • A gyereket a Gyermekrohamkocsiba teszik
    A kis Paula fegyelmezett viselkedése jelentősen megkönnyítette a munkánkat
  • A lakás használhatatlanná vált, a testvéreket gyermekotthonban helyezték el

Az egyik szomszéd még a tűzoltók kiérkezése előtt kimentette a lakásban rekedt gyermeket, aki a karján és a hátán égett meg. Szerencsére a közeli irodában dolgozók is megállták a helyüket a bajban: a kislány ruházatát eltávolították, és folyó víz alatt hűtötték a sérült testrészeket mentőcsapatunk megérkezéséig.

Paula másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, mégis a felnőtteket megszégyenítő bátorsággal és önfegyelemmel tűrte, ahogy a Gyermekrohamkocsi csapata a helyszínen ellátta: a háta középétől a bal térdhajlatig és a bal tenyerétől a felkarja közepéig égési sérülésekre kifejlesztett speciális kötszerrel fedték be a sebét, miközben folyamatosan pótolni kellett a folyadékveszteségét. Természetesen vénabiztosítás után először fájdalomcsillapítót kapott, majd arcmaszkon keresztül oxigént, és folyamatos monitorozás mellett szállították kórházba.

Anyukáját a tűzoltók hozták ki az égő lakásból, de rajta már nem lehetett segíteni. A 28 éves G. Gyöngyi olyan súlyos füstmérgezést szenvedett, hogy az ő életét nem tudták megmenteni. Szerencsére másik három gyermeke nem volt otthon, így ők elkerülték a tragédiát.

Az oltás közben egy tűzoltó is megsérült, két társát pedig füstmérgezés gyanújával vitték kivizsgálásra. Nekik és kis betegünknek is kívánunk mielőbbi felépülést és az átélt borzalmak utáni lelki gyógyulást!

Támogatni szeretném
a gyermekmentőt