Karambolozott a Babakocsi

A karambolos és felborult Gyermekrohamkocsi
A babakocsi, ahogyan sosem szerettük volna látni.

Augusztus 20-án délelőtt a XIII. kerület Dráva utca és Hegedűs Gyula utca sarkán a Gyermekrohamkocsi személygépkocsival karambolozott, majd felborult. A balesetben a személygépkocsi vezetője sajnos súlyos sérüléseket szenvedett, a babakocsi ápolója könnyű sérülésekkel megúszta a borulást. Az orvos és a gépkocsivezető nem sérült meg a balesetben. Beteg nem volt a Gyermekrohamkocsiban, éppen egy kisgyermekhez igyekezett, megkülönböztető jelzéseit használva.

Így szól a rövidke, hivatalos hír. És hogy mit is jelent mindez nekünk? Eszünkbe juttatja nagy példaképeinket, öreg sofőr bajtársaink intelmét: „A beteghez oda is kell ám érni, fiam!” Ezt most nem fogadtuk meg. A strandfürdőben rosszul lett kisgyermek hiába várta a gyermekmentőt.

Szomorúak vagyunk, mert egy ember súlyosan megsérült a balesetben. Szomorúak vagyunk, mert alig másfél évet futott gyermekmentőnk totálkáros és mert hosszú hónapokra nélkülöznünk kell majd ezt a csúcstechnikát. A Gyermekrohamkocsi szolgálat kilenc és fél éve alatt egyszer sem szenvedett  komolyabb balesetet, de tudtuk, ebben a budapesti közlekedési káoszban szinte elkerülhetetlen egy karambol.

Tanulságok: a biztonsági öv és az oldallégzsák életet mentett, de legalábbis súlyos sérülésektől óvta meg az elöl ülőket. Az ápoló testi épségére a WAS kiváló mentőfelépítménye vigyázott. Nem véletlenül választottuk ezt a mentőautó építő céget. Valamennyi járműve TÜV törésteszten esik át, a legszigorúbb európai szabványoknak megfelelően 10G-s erőhatást kell elviselnie a teljes bútorzatnak és a felépítménynek, 20G-st az üléseknek és a hordágynak. A baleset során a betegtérben semmi sem mozdult el, sem a műszerek, sem a bútorok, sem a hordágy. Semmi sem deformálódott. Mindössze a kék, puha baba pokróc repült le a hordágyról, a borulást követő percekben pedig kiszivárgott az olaj a hordágyemelő hidraulikából – ez természetes.

A gyermekmentő felállításakor döbbenten néztük a szinte teljesen sértetlen konténert. Eltört a bal első kárhelylámpa és néhány kisebb karcolás, horpadás keletkezezett a konténer falán. Semmi más.

A jármű a magyarországi biztosítói szemléket követően kiutazik a lengyelországi WAS Poland műhelyébe, ahol tüzetesen átvizsgálják a gyermekmentő felépítményét, statikai tesztnek vetik alá az egyes elemeket és a felépítmény egészét. Ha a műszaki szemle nem tár fel súlyos sérüléseket, a konténert egy másik alvázra át lehet építeni. A gyermekmentő javítása több hónapot vesz majd igénybe, addig a tartalék gyermekrohamkocsink biztosítja a szükséges technikai hátteret.

  • A felborult Gyermekrohamkocsi
    Szerencsére senki sem állt a járdán.
  • A felborult Gyermekrohamkocsi alváza
    Alulnézet poroltás után.
  • Az összetört személyautó
    Az "ellenfél" sem járt jobban.
  • Az összetört Gyermekrohamkocsi a kerekeire állítva
    A szinte sértetlen konténer meglepő látvány volt.
  • Daruval emelik fel az oldalára dőlt Gyermekrohamkocsit
    Daruznak a lánglovagok
  • A felborult Gyermekrohamkocsi belseje
    A betegtér sértetlen, minden a helyén.

Támogatni szeretném
a gyermekmentőt