Múzeumok Éjszakája

A Gyermekrohamkocsi és egy régi mentőautó egymás mellett
Régi és új találkozása: a Dodge és a Crafter

Volkswagen Crafterünkre igazán nem mondható, hogy muzeális darab, hiszen az ország legmodernebb mentőautója. Most mégis együtt szerepelt a Kresz Géza Mentőmúzeum szépen megőrzött régi járműveivel.

Az Országos Mentőszolgálat ugyanis minden büszkeségét kiállította a Múzeumok Éjszakája alkalmából: a legrégebbi Dodge rohamkocsitól a legújabb mentőmotorokig. A Markó utcai Központi mentőállomás pedig közben rendes feladatának megfelelően működött: innen futottak ki a belvárosi riasztásokra az autók, így a babakocsi is.

  • Egy régi Nysa mentő és a Gyermekrohamkocsi egymás mellett
    Gyermekkorunk Nysája és a gyermekek mai mentője
  • Régi mentőautók egymás mellett
    A Kresz Géza Mentőmúzeum relikviái
  • A Gyermekrohamkocsi és még két mentőautó egymás mellett
    A Központi Mentőállomás udvara

A programok során a látogatók számára folyamatosan mentéstörténeti tárlatvezetést tartottak, melynek során megismertették a hazai elsősegélynyújtás és borbélysebész-képzés történetét, majd az intézményesített mentőellátás indulását. Bemutatták az országban elsőként 1887-ben alapított Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület működését, a múlt századfordulón alkalmazott sürgősségi gyógyeljárásokat és a mentés motorizációjának történetét. A látogatók megismerhették a polgári mentés szervezését a második világháború idején, majd a mentés államosítását és az immár országos hatáskörű mentőszervezet, az OMSZ megalakulását.

A Múzeumok Éjszakája francia találmány, 1995-ben indult el, és 2005-re vált európai megmozdulássá. Idehaza hét évvel ezelőtt csak egy kis Szent Iván-éji kulturális programnak indult: az első évben mindössze 30 ezren vettek részt a kapcsolódó rendezvényeken. Mára viszont százezreket megmozgató fesztivállá fejlődött: legutóbb már csaknem 380 ezren látogattak el a csatlakozott helyszínekre. Idén is jó volt látni, hogy ennyien kíváncsiak a mentésügy múltjára és jelenére, s valamennyien elismeréssel tekintették meg a gyermekrohamkocsit.

Támogatni szeretném
a gyermekmentőt