Régi pompájában az új Crafter

Gyermekrohamkocsi a mentőgyárban
A Crafter még a lengyel WAS Polska mentőautó-gyárban

A tavalyi év augusztus 20-a alapítványi naptárunkban nem tartozik a piros betűs ünnepek sorába. Alig 15 hónapos használat után az országban a legkorszerűbbnek számító mentőautónk balesetet szenvedett, miközben egy bajba jutott kisgyermek megmentésére igyekezett: a megkülönböztető jelzés használata ellenére nem kapta meg az elsőbbséget, és belerohant egy személykocsi. Az ütközés következtében járművünk felborult, és súlyosan megrongálódott. A helyreállítás a lengyel WAS mentőautó-gyárban történt, ahol egy új alvázra szerelték rá a mentő-felépítményt.

Egyszerre régi és új. Alváza ugyanolyan, mint volt, de vadonatúj. Mentőfelépítménye viszont a régi, csak feljavítva. Az ugyanis szinte sértetlenül úszta meg az ütközést: mindössze a bal első kárhelylámpa tört el, és néhány kisebb karcolás, horpadás keletkezezett a falán. Amúgy a baleset során a betegtérben semmi sem mozdult el. Sem a műszerek, sem a bútorok, sem a hordágy. Így semmi sem deformálódott.

Nem hiába választottuk a lengyel mentőautó-építő céget. A WAS Polska valamennyi járműve TÜV törésteszten esik át: a legszigorúbb európai szabványoknak megfelelően 10 G-s erőhatást kell elviselnie a teljes bútorzatnak és a felépítménynek, és ennek a dupláját az üléseknek és a hordágynak.

Ennek is köszönhető, hogy a babakocsi hátul utazó ápolója könnyű sérülésekkel megúszta a borulást, az elöl ülő orvos és a gépkocsivezető életét pedig a biztonsági öv és az oldallégzsák mentette meg.

A toruni vállalatnál most tüzetesen átvizsgálták a balesetet szenvedett részeket: statikai tesztnek vetették alá az egyes elemeket és a felépítmény egészét. Minthogy a műszaki szemle sem tárt fel súlyos sérüléseket, semmi akadálya nem volt, hogy az eredeti konténer kerüljön vissza az új alvázra. Utóbbit viszont cserélni kellett, mert annak helyreállítása mentő üzemmódra nem lett volna biztonságos.

Az újjáépített gyermekrohamkocsi Lengyelországból már saját „lábán” érkezett haza, és első itthoni útja Miskolcra vezetett, ahol új gyermek-mentőorvosi kocsit adtunk át. A régi-új Crafter várhatóan februárban állhat ismét szolgálatba. Addig tartalék járművünk, a 150 ezer kilométert futott négyéves Mercedes Sprinter látja el a gyermekmentési feladatokat a fővárosban.

  • Gyermekrohamkocsi a gyárudvaron
    Az elkészült gyermekrohamkocsi a tourini gyárudvaron
  • Orvosok a gyermekrohamkocsi mellett
    A miskolci orvosok ismerkednek a gyermekrohamkocsival
  • Dr. Szűcs Andrea kuratóriumi elnökünk bemutatja az újjászületett gyermekmentőt
    Dr. Szűcs Andrea kuratóriumi elnökünk bemutatja az újjászületett gyermekmentőt
  • A Crafter a két gyermek-mentőorvosi kocsink társaságában
    A Crafter a két gyermek-mentőorvosi kocsink társaságában

Támogatni szeretném
a gyermekmentőt