Vészhelyzet – élőben, de nem élesben

A Gyermekrohamkocsi a szegedi Dóm téren
Riasztás Szeged belvárosába

Erősen ittas sofőr gázolt kerékpárost és gyalogost a szegedi Dóm téren. A tömeges balesethez riasztották a mentőket, a rendőröket és a tűzoltókat is. Az első egységek két percen belül a helyszínre értek, de a gyermek-rohamkocsira sem kellett öt percnél többet várni.

Bár mindez csak szimuláció volt, a helyiek örülnének, ha tényleg elérhető közelségben lenne a gyermekmentő, hogy valódi szükséghelyzetben is bevethető legyen. Addig viszont a szükséghelyzetekre szükségmegoldások születnek: a szervezők azt tűzték ki célul, hogy az utca emberét is megtanítsák az alapvető életmentő beavatkozások elvégzésére. Ezért rendezték meg hagyományteremtő szándékkal az I. Szegedi Sürgősségi Napot.

A rendezvény célja a laikus társadalom megismertetése a hazánkban működő, sürgősségi ellátást végző egységekkel, eszközökkel és azok használatával – mondta el Csatári Péter szakmai koordinátor.

A meghívott vendégekkel és kiállítókkal a laikus elsősegélynyújtás fontosságára kívánták felhívni a figyelmet. A leggyakrabban előforduló sürgősségi kórképek ellátását szakemberek ismertették. A résztvevők bepillantást nyerhettek a Szegedi Traumatológiai Klinika sürgősségi ambulanciájának mindennapjaiba, a súlyos sérültek kórházi ellátásába. A programot átfogó szakmai fórumok tették teljessé.

  • A mentők ellátják a szimulált baleset résztvevőit
    Súlyos sérültek párhuzamos ellátása
  • Érdeklődök a Gyermekrohamkocsi belsejében
    A nagyközönség is megismerkedhetett a felszereléssel
  • Gyerekek ellátnak egy plüssmackót
    Még a legkisebbek is kipróbálhatták az orvosi műszereket
  • Mentőautó-modellek
    A gyermekeket mentőautó-modellek kiállítása is várta
  • A szegedi Dóm visszatükröződik a mentőautó ablakán
    Szeged először fogadta mentőinket, de reméljük, nem utoljára

Bemutattak egy életmentő állomást is, amely úgy néz ki, mintha egy számítógépes játékból kiszabadult gyógyító doboz lenne. Normál üzemben hirdetések, tévéműsorok és oktatófilmek láthatók rajta, de ha kinyitják az ajtaját, akkor átvált vészhelyzeti módra: vetíti a defibrillátor használatát bemutató filmet, és természetesen riasztja a mentőket. Az országban eddig négy ilyen berendezés üzemel.

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete Szegedi Elsősegélynyújtó Csoportjának tagjai gondoltak a gyerekekre is: számukra a Dóm téren Teddy maci kórházát rendezték be, ahol a legkisebbek is gyakorolhatták az orvosi hivatást.

Támogatni szeretném
a gyermekmentőt