Gyermek-mentőorvosi kocsi indul Miskolcon

A miskolci gyermek-mentőorvosi kocsi

Az Országos Mentőszolgálat és a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat közös üzemeltetésben indítja el az ország első vidéki gyermek-mentőorvosi kocsiját.

Célok

A gyermekmentőorvosi-kocsi feladata a OMSZ munkájának segítése a gyermekek szakszerű és magas szintű mentőellátásával az észak-magyarországi régióban. A specializált mentőegység elsősorban súlyos, életveszélyes állapotú gyermekek mentésében és őrzött szállításában jelent óriási segítséget, de szükség szerint bekapcsolódhat egyéb mentőellátásba is. A jármű a hét minden napján 8-tól 20 óráig teljesít szolgálatot. A randevú elven működő gyermek-mentőorvosi kocsi a helyszínen megkezdi a bajbajutott gyermek életmentő és stabilizáló ellátását, majd szükség szerint az OMSZ más, hordággyal felszerelt mentőautójával együtt viszi kórházba a beteget.

Felszerelés

A gyermekmentőorvosi-kocsi személyzetét egy gépkocsivezető és egy gyermekintenzíves orvos alkotja. A kocsi beteget nem szállít, így hordágy nincs benne. A jármű mentéstechnikai eszközei megegyeznek a budapesti gyermekrohamkocsi felszerelésével, azaz tartalmaz többek között újraélesztéshez szükséges felszerelést, defibrillátor-monitor rendszert, számítógép vezérelte lélegeztetőgépet, speciális égési kötszereket és kimentéshez használható eszközöket is. A jármű csapata szinte bárhol képes felállítani egy kis „mobil intenzív osztályt” és a gyermekeket a legmagasabb szintű ellátásban részesíteni.

Az alapítvány a kocsit egy Ford Ranger 2,5TDi típusú pick-up terepjáróból alakította ki, amely menettulajdonságaival alkalmazkodik az észak-magyarországi terepviszonyokhoz. Könnyedén bevethető akár a hegyvidék erdei útjain, akár szántóföldeken.

Együttműködés

Az Országos Mentőszolgálat és a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány 1999 óta működik együtt a hazai gyermekmentés terén. Az két szervezet több mint kilenc éve sikeresen üzemelteti a budapesti gyermekrohamkocsit, amely ez idő alatt több mint húszezer bevetésen vett részt, több ezer életveszélyes állapotú kisgyermeket mentett meg. A mintaértékű szimbiózis jól példázza, hogyan tud sikeresen, költséghatékonyan együttműködni az állam és a civil szféra.

A miskolci gyermekmentőorvosi-kocsi bér és üzemanyag költségét az OMSZ, a jármű beszerzésének költségét, a teljes mentéstechnikai eszközparkot és az folyamatos üzemeltetéshez fogyóeszközöket a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat biztosítja. A jármű orvos személyzetének java részét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermek Egészségügyi Központja (GYEK) adja. Ugyancsak a GYEK biztosítja a mentőegység nappali tartózkodóját, ahonnan az gyermekmentő bevetésre indul.

A gyermekmentőorvosi-kocsi elindítását Miskolc önkormányzata 3,6 millió forinttal segíti.

Indulás

A gyermekmentőorvosi-kocsi október 1-től próbaüzemben működik. Azóta a kocsin a budapesti gyermekrohamkocsi orvosai adnak szolgálatot, és ápolói segítenek a gépkocsivezetőknek a speciális gyermekmentő technika elsajátításában. Novembertől azonban már folyamatosan a miskolci GYEK orvosai veszik át a munkát.

  • László Endre Márton átadja a mentőautó kulcsát Göndöcs Zsigmondnak
    Az alapító László Endre Márton átadja a mentőautó kulcsát Göndöcs Zsigmondnak, az OMSZ főigazgatójának
  • Az átadási ceremónia vendégei
  • Egy operatőr, egy riporter és Dr. Szűcs Andrea a gyermekmentő mellett
    Dr. Szűcs Andrea, alapítványunk kuratóriumi elnöke nyilatkozik az MTV Híradónak
  • Gyerekek ülnek a gyermekmentő motorháztetőjén
    A gyerekek birtokba veszik a gyermekmentőt: szerencsére ezúttal csak a fotózkodás kedvéért
  • Az új autó személyzete: Dr. Pauleczki Annamária, a miskolci GYEK orvosa, Zemlényi György gépkocsivezető, Tövisházi Gyula ápoló

Kapcsolódó cikkek

Támogatni szeretném
a gyermekmentőt