A Gyermekroham­kocsi felszerelése

A Gyermekrohamkocsi belsejében található felszerelések, plüssfigurák és matrcicák

A Gyermekrohamkocsi felszerelésének alapja az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) rendszeresített rohamkocsi felszerelés. Ezt fejlesztettük fel gyermekellátáshoz szükséges speciális eszközökkel, illetve bizonyos berendezéseknél nem az OMSZ-nál szokásos készülékeket állítottuk csatarendbe. Elsősorban ezeket a különbségeket mutatjuk be részletesen.

Zoll Eagle II. MR kompatibilis lélegeztetőgép

Kis súlyú gyermekek lélegeztetésére is alkalmas lélegeztetőgép, amely kis méretével és kompakt kialakításával segíti kollégáink munkáját. Különleges kialakításának köszönhetően MR vizsgálatok alkalmával is használható, így a kritikus állapotú kicsik gépi lélegeztetését folyamatosan tudjuk biztosítani.

Corpuls 3 monitor

3 részre szétszedhető, moduláris betegőrző monitor-defibrillátor, mely alkalmas a gyermekek életfunkcióinak folyamatos nyomon követésére. Kis súlyának és moduláris felépítésének köszönhetően betegellátáskor és szállítás alatt is könnyen elhelyezhető, hordozható.

GE V-Scan Extend hordozható ultrahang berendezés

Kis méretű, könnyű, hordozható ultrahang berendezés; segítségével a helyszínen speciális vizsgálatok és beavatkozások elvégzésére van lehetőségünk, melyek nagy előnyt jelentenek a kritikus állapotú gyermekek ellátásánál.

Lifepak 15 monitor-defibrillátor

Modern és megbízható monitor, mely alkalmas EKG készítésére, véroxigénszint meghatározásra, vérnyomás, pulzusszám és a kilégzett szén-dioxid mérésére.

Abbott I-Stat hordozható vérgáz analizátor

Súlyos állapotú kis betegeinknél azonnal sok hasznos információhoz juthatunk a vérgáz paraméterek elemzésével, amely már kevesebb, mint 1 ml vérből is lehetséges. A légzési paramétereket, továbbá a beteg ionháztartását és sav-bázis állapotát is vizsgálhatjuk. 

Pentax AWS-S200 videolaringoszkóp

Nehéz intubációs helyzetekben nagy segítséget tud nyújtani ez az eszköz, ami egy kis kamera segítségével teszi láthatóvá a hangrést és egy erre a célra kialakított csatornán keresztül a tubust a megfelelő helyre vezeti.

Braun Compact S perfúzor

Gyermekek esetében különösen fontos, hogy kis mennyiségű gyógyszert is pontosan, egyenletesen tudjunk adagolni, akár hosszabb időn át is. Infúziós pumpáink segítségével egyszerre akár több gyógyszert is tudunk adagolni a betegellátás, illetve szállítások során. A pumpa kiválóan alkalmas a kórházon kívüli körülmények között történő ellátásra, a járműben könnyen rögzíthető és tölthető.

EZ-IO intraosszeális szett

Kritikus állapotú gyermekeknél sokszor nehéz és időigényes, esetleg lehetetlen perifériás vénát biztosítani. Ilyen esetekben előszeretettel alkalmazzuk az úgynevezett intraosszeális gyógyszeradás technikáját, aminél egy, a sípcsontba helyezett (fúrt) speciális tűn keresztül a csont velőüregébe tudjuk a kívánt gyógyszert bejuttatni, ami onnan nagyon gyorsan a keringésbe jut. Ilyen intraosszeális út biztosításának elengedhetetlen eszköze ez a fúró és a hozzá tartozó egyszer használatos tűk.

Stryker M1 hordágy

A Gyermekrohamkocsi elengedhetetlen felszerelése a speciális hordágy. A piacon elérhető egyik legmodernebb hordágy a Stryker M1 típus, aminek előnyös tulajdonsága, hogy nagyon könnyű, jól kezelhető, komfortot biztosít a gyerekeknek. A kicsik rögzítésére alkalmas speciális hevederek megtalálhatóak rajta. Az eszköz a kis betegek biztonságos szállításához elengedhetetlen.

Water-Jel égési kötszerek

Feladataink között sajnos sokszor szerepel égett kisgyermekek mentése. Ez a speciális égési kötszer, amely különleges gélbe áztatott steril lapokat tartalmaz, nagy hőelvonó képességgel rendelkezik, így kiválóan alkalmas az égett bőrfelület hűtésére, fájdalomcsillapításra az elsődleges ellátás során.

I-Gel légútbiztosító eszközök

Ezek az úgynevezett szupraglottikus légútbiztosító eszközök könnyű használhatóságuk, egyszerűségük miatt bizonyos helyzetekben alternatívái lehetnek az intubációnak.

Quick-Trach sürgősségi conicotomiás szett

A legelkeseredettebb helyzetekben, amikor minden erőfeszítésünk ellenére sem tudunk megfelelő emelt szintű légutat biztosítani betegünknek, utolsó alternatívaként ez az eszköz alkalmas a sürgősségi conicotomia elvégzésére gyermekkorban is.

Pax Wasserkuppe L-ST reanimációs hátizsák

Nagy méretű, jól alakítható belső térrel rendelkező hátizsák, amely kiválóan alkalmas a súlyos állapotú betegeknél szükséges összes eszköz tárolására. Többszörös rekeszrendszere kiváló rendezhetőséget biztosít. 

Newport HT-70 lélegeztetőgép

Ez a mindössze néhány kilogrammos készülék mindent tud, amit egy modern, számítógép vezérelt respirátor tudhat: volumen és nyomás kontrolált üzemmód, csecsemőtől a felnőttig használható.

Legnagyobb előnyei:

Tapasztalataink szerint 3 kilós csecsemőtől egészen a felnőttig kiválóan alkalmas lélegeztetésre. A gép nem sok karbantartást igényel, mi évente cseréltetjük benne a légszűrőt. Fontos azonban, hogy a megfelelő számú steril gyerek és felnőtt légzőkörrel rendelkezzünk, amelyekhez speciális szelepre van szükség a Newport-tól. A légzőkörök egyszer használatosak, mi bakterfilterrel és gyakran a kapnográf érzékelővel kiegészítve használjuk.

A gyermekrohamkocsin a Newport HT70 készüléket használjuk, azonban a vidéki gyermek-mentőorvosi kocsijainkon a korábbi HT50 eszköz található meg. A fő különbségek, hogy a HT70-nek modernebb kinézete van, könnyebb súlyú, érintőképernyős és digitális kijelzős, több mérhető paramétert és finobabban hangolható lélegeztetési beállításokat tesz lehetővé és több nyelvű felhasználó felülete van.

Laerdal LSU motoros szívó

Az ismert öreg, ablakos Laerdal motoros szívót egy új, korszerű kivitel váltotta fel a Gyermekrohamkocsin. Az LSU már nyomásszabályozóval ellátott szívó, amely 50 és 500+ mmHg nyomás közötti vákuummal képes szívni. Rendkívül kényelmes újítás, hogy a fali tartó egyben töltőként is működik, így a készülék felrakásával a töltés automatikusan megkezdődik. Amellett, hogy a berendezés inkább hasonlít egy konyhai robotgépre, mint egy orvosi műszerre. Szépségével vetekszik megbízhatósága és praktikussága. Mi még az első szériát vásároltuk meg, amelyen a szívó cső elhelyezése nem volt kiforrott. Az interneten is látható újabb típusnál már egyszerűsítettek és a csövet nem kell egy dob körül felcsévélni. A „test” funkció és a folyamatos telep töltöttség kijelzése megkönnyíti a karbantartást. Sokkal könnyebben tisztítható mint elődje, de két apróságra oda kell figyelni: egyrészt a szívó cső végén asszimetrikus átalakító van, amely ha elvész, jaj az ápolónak. Másrészt a figyelmetlen tisztításkor könnyen elvész a tartály tetején lévő „úszó golyó” (amely nincs külön rögzítve) és akkor a készülék használhatatlanná válik. Érdemes egy pár tartalék golyót beszerezni már az első vásárláskor. Mindezek mellett a készülék magas színvonalú, szívből ajánljuk.

Omron U1 ultrahangos párásító

Kiváló eredményeket értünk el ezzel a kis kézi készülékkel a kruppos és egyéb légúti betegségben szenvedő gyermekek ellátásában.

Korábban a mentőellátásban csak korlátozott lehetőségeink voltak a párásításra és az ilyen módon történő gyógyszeradagolásra. (Az is csak a mentőben.) Ez a készülék a már a lakásban is lehetővé teszi a párásítást. Általában Micronephrint, Ventolint és Pulmicortot használunk ultrahangos párásítással a légúti betegségek gyógyítására. A kruppos gyerekek nagy része elkerüli az intravénás gyógyszerelést és a fulladásuk is jelentősen csökken már a helyszínen. Ez az olcsó kis készülék nagyon masszív, 1999-óta működik a Gyermekrohamkocsin. Használatát csak akkor ajánljuk, ha a megfelelő terápiás ismeretek birtokában van a készüléket használó személy.

Heine laryngoszkóp készlet

Az eszköz különlegessége abban rejlik, hogy a lapocokról lepattintható az üvegszáloptika, így a lapoc tisztítása és fertőtlenítése nagyon kényelmes.

Ez az új típus nagyon megbízható, érintkezési hiba kizárt. Mi egy teljes készletet használunk. Vékony és vastag nyél mellet 9 lapoc gondoskodik a biztonságos intubációról.

Söhngen végtag vákuumok karra és lábra

Néhány év felesleges cipelés után megváltunk a híres pneu-sín készletünktől és egy olyan megoldást kerestünk, amely jobban megfelelt céljainknak. A gyermekek sérült végtagjait a Söhngen végtagvákuumokkal stabilizáljuk. Tapasztalatunk szerint kényelmesebb, a betegek visszajelzései alapján pedig fájdalommentesebb rögzítést biztosít a pneuval szemben. Hangsúlyozzuk, ezek szubjektív tapasztalatok de a végtagvákuumok kipróbálását mindenképpen javasoljuk.

A végtagvákuumok beszerezhetők a Celerus Bt-től, akiknek ezúton is köszönjük a több éves segítő együttműködést.

Accutrend Lactate laktátmérő

A laktát méréssel az anaerob küszöb meghatározható, illetve monitorozható, ami figyelmeztet az izmok túlfeszítettségére. A készülék néhány jellemzője:

A készülék és a tesztcsík használatával a vér laktát koncentrációja könnyen és gyorsan meghatározható. A készülék egy LED fény impulzusainak segítségével méri a tesztcsíkon a színreakció mértékét egy alapértékhez. Minnél nagyobb a laktátkoncentráció, annál nagyobb a szín változása. A készülékbe bevitt kód és a betáplált számítási metódus alapján az kiszámítja a minta laktát-koncentrációját és az eredmény a kijelzőn olvasható.A felhasználó nevével és a dátummal együtt 100 mérési eredmény tárolása lehetséges.

Egyéb eszközeink a teljesség igénye nélkül

Támogatni szeretném
a gyermekmentőt